Regionální muzeum v Teplicích poprvé představuje část rozsáhlé sbírky výtvarného umění z třicátých let

28. září 2019

Tato díla byla za socialismu původně určena k likvidaci, protože jejich autoři byli německé národnosti.

O sbírku děl německých autorů se tehdy zasloužila Sekce výtvarného umění muzejní společnosti. Příprava výstavy trvala několik let - řadu grafických listů například bylo nutné zrestaurovat.

Kromě nich jsou na výstavě i plastiky, kresby a obrazy. Sbírku založila Sekce výtvarného umění muzejní společnosti, která vznikla v roce 1932.

Do roku 1938 uspořádala 19 výstav 230 umělců. V dobách hospodářské krize ale měla podle kurátorky Bohuslavy Chleborádové i další cíl: „Snad tím nejdůležitějším bylo podpořit výtvarníky v časech krize a podnítit nakupování uměleckých děl bohatými členy teplické společnosti, a to pomocí výstavní činnosti,“ vysvětluje s tím, že v Teplicích vystavovali umělci s mezinárodním renomé.

Sekce výtvarného umění nakoupila pro teplické muzeum na tři sta padesát děl za 44 tisíc československých korun, což byla velká částka.

Činnost sekce vázla od roku 1937. „Kritička Emma Meisel tehdy prosazovala výstavu českých umělců pod názvem Mánes, což se nelíbilo muzejní společnosti, protože ve stanovách bylo, že vystavující budou německé národnosti,“ popisuje kurátorka těžkosti umělců v předválečném Československu.

Jednalo se o stejnou dobu, kde se v Německu vystavovala abstrakce jako zvrhlé umění a v Teplicích vystavovala Emil Filla nebo Vincenc Makovský. „To představovalo velkou odvahu a čin, který tehdy ještě nemohli domyslet,“ uvažuje kurátorka Bohuslava Chleborádová.

Emma Meisel odjela jedním z prvních transportů do Osvětimi a zahynula 7. října roku 1942.

Právě výtvarné kritičce Emmě Meisel je výstava s názvem Umění v nouzi věnovaná. Muzejníkům také pomohly její pečlivé záznamy o činnosti sekce.

Teplická sbírka je ojedinělá i v tom, že muzeum za socialismu odolalo tlaku na ničení děl německých autorů. Výstava potrvá do 2. února 2020.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související