Receptura sirupu, který vyhrál soutěž, je z dob Rakouska-Uherska

26. září 2017
Koktejl

Malinový sirup, který nese jméno tajemného doktora Kittela, se stal letošním výrobkem roku Libereckého kraje. Český rozhlas Liberec vám postupně představuje jednotlivé regionální výrobky oceněné titulem Výrobek roku Libereckého kraje, začínáme ale u absolutního vítěze, kterým je Kitl malinový syrob. Ten vyrábějí podle receptury pocházející z Rakouska-Uherska.

Vítězný sirup se jmenuje Syrob malinový s dužninou. Syrob je podkrkonošské označení pro sirupy. K tomuto pojmenování přispěla etnografka a ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová, za kterou se zakladatelé firmy Kitl vydali pátrat po starých regionálních receptech. Prvním byl syrob z černobejlí, což je sirup z květu černého bezu.

Pátrání po historii

„Vždycky se snažíme jít svou vlastní cestou. S nadsázkou lze říct, že když je populární pomeranč, tak nechceme dělat pomeranč. Pro inspirace a recepty vždycky jdeme do historie. V případě malinového syrobu jsme šli až do Rakousko-Uherska,“ říká Jan Vokurka, který pochází z rodu lékařů a lékárníků. Přestože má k dispozici staré texty, výroba je přizpůsobena dnešním požadavkům, normám a zákonům.

Čtěte také

Základem malinového sirupu mají být české maliny. Ty ale v dostatečném množství a kvalitě nejsou dostupné, a tak je jablonecký výrobce odebírá z Německa. „Od dodavatele přivezeme již hotovou šťávu, kterou dál zpracujeme. V případě malinového syrobu si zakládáme na tom, že to děláme za studena. Je to kvůli tomu, že pasterizace tam zabije všechno dobré a zdravé,“ vysvětluje Vokurka.

Malinový syrob a Smrkáček. Dva výrobky, které se zúčastnily soutěže Výrobek roku Libereckého kraje. A byly úspěšné

Smrkáček. Příroda proti rýmě

Firma Kitl, jejíž název je inspirován slavným doktorem Jizerských hor a Krkonoš, Kittelem, přihlásila do soutěže o Výrobek roku Libereckého kraje dva sirupy. Tím druhým je Smrkáček BIO, který vyhrál druhým rokem vyhlašovanou kategorii biopotravin. Smrkáček vyrábějí metodou horkého rozlivu a pouze zen tří složek – třtinového cukru v biokvalitě, mladých smrkových výhonků v biokvalitě a vitamínu C. Výrobek se jmenuje Smrkáček nejen podle svého obsahu mladých smrkových přírůstků, ale také proto, že by měl dětem pomoci od rýmy.

Kitl se snaží navazovat na léčitelskou tradici doktora Kittela a z toho vychází heslo „Kitl pomůže“. „To vzniklo z pořekadla, které se v českých zemích používalo asi před 200 lety, když byl někdo na smrt nemocný – ‚tomu ani Kittel nepomůže‘. Snažíme se, aby všechny naše výrobky lidem pomáhaly a chutnaly,“ dodává Vokurka.

"Zákulisí" výroby Kitlových sirupů
Sirupy od Kitla
Spustit audio