Recept na nejlepší rohlíky od Josefa Maršálka

Takové po domácku upečené rohlíky se vám budou hodit třeba na nedělní snídani. Zkuste si je upéct podle jednoduchého receptu známého cukráře Josefa Maršálka.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g sádla
  • 260 g vody nebo mléka
  • 25 g droždí
  • 10 g soli.
  • Na posypání:
  • kmín, mák nebo hrubá sůl

Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé a pružné těsto, které necháme 20–25 minut kynout.

Potom ho rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl rozválíme do placek a následně ji stočíme do tvaru rohlíku. Tyto rohlíky dáme na plech s pečicím papírem, dobře potřeme nebo postříkáme vodou a necháme v pokojové teplotě alespoň 1 hodinu kynout.

Objem rohlíků by měl být dvojnásobný. Během kynutí můžeme ještě jednou potřít nebo postříkat.

Nakonec před pečením rohlíky posypeme kmínem, mákem nebo hrubou solí a vkládáme do trouby vyhřáté na 240 °C. Pečeme 10–12 minut a během pečení neotvíráme troubu.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.