Rájem pro moderní šperkaře se stalo v těchto dnech Muzeum Českého ráje v Turnově

25. listopad 2017

Stalo se tak díky nové výstavě, na které se představují talentovaní výtvarníci a zlatníci.

Muzeum Českého ráje v Turnově představuje na nové výstavě nazvané reGenerace trendy současného šperkarství.

Na výstavě, která bude do 14. ledna, výtvarníci a zlatníci z Turnovska, Liberecka a Jablonecka seznamují zájemce se svou prací. V těchto regionech je řada uměleckých škol a šperkařství tam má úspěšnou historii.

„Tato výstava je už třetí v cyklu, kterému jsme začali říkat reGenerace, protože si od těchto výstav slibujeme určité zregenerování turnovského šperkařství,“ vysvětluje kurátor Miroslav Cogan.

Šperkařka Radka Jandová představila sérii pozlacených šperků: „Jedná se o náramky z disperzního lepidla, pokryté plátkovým zlatem,“ popisuje technologii autorka. „Nikdy to nebude úplně pevné, poddá se to ruce,“ popisuje zajímavou vlastnost materiálu. Takto vyrobený náramek působí masivně, přitom je lehký jako peříčko.

„Vzhledem k tomu, že jsem ve sklářském kraji, nemohou tady chybět ani práce se sklem,“ doplňuje Miroslav Cogan výčet materiálů, s nimiž mladí šperkaři pracovali. Patří mezi ně i dřevo, kov nebo příze.

Kromě toho výstava ukazuje také další tvorbu autorů: Například tavenou plastiku neb experiment Jablonečana Martina Pouzara, který vytvořil obří kvádr s obroučkou, tedy prsten v nadlidské velikosti.

Prsten pro obra
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio