Ráj pro holčičky všech generací, to je Minimuzeum panenek v Semilech. Vystaveny tam jsou starožitné panenky, jejich oblečky, kočárky i plně vybavené pokojíčky

V Semilech je nové minimuzeum panenek, které sídlí v nádherných prostorách historické vily na Olešce. Část své sbírky v něm představuje paní Zdeňka Hladíková. Na výstavě jsou k vidění desítky starožitných panenek, pokojíčků, kočárků a dalších hraček.

„Všechno, co se týká období od roku 1830 až tak do konce 50. let minulého století,“ přiblížila sběratelka Zdeňka Hladíková, z jakého období pocházejí vystavené panenky. Nejstarší biedermeierovské panenky mají hlavičky a tělíčka z kozinky, ručičky a nožičky pak z porcelánu. Podle paní Hladíkové plnily v bohatých domácnostech hlavně dekorativní funkci. Měly ale jednu nevýhodu, protože byly látkové, tak nešly koupat.

Zdeňka Hladíková představuje v Minimuzeu panenek starožitné panenky, ty nejstarší jsou biedermaierovské

„Tak se začaly vyrábět panenky, aby si je děti mohly koupat. Jsou to takzvané baden puppen, jsou to německé panenky. A pak Němci začali vyrábět celoporcelánové panenky jenom proto, aby si je komtesky mohly koupat. Pak postupně se vyráběly panenky z různých plastů, kompozitů, s tvarovanými, česanými nebo mohérovými vlásky,“ shrnula vývoj výroby panenek Zdeňka Hladíková.

Kromě všech možných panenek je v semilském minimuzeu k vidění i spousta doplňků. Od oblečků a kočárků, přes funkční šicí stroje nebo panenkovské neceséry, až po plně vybavené pokojíčky nebo malou lékárnu. Minimuzeum panenek je otevřeno vždy v pondělí, středu a v pátek, a to od 13:30 do 17:00.

Spustit audio

Související