Radnice v Jablonci nad Nisou vznikla ve funkcionalistickém stylu. Najdete v ní kino i vyhlídkovou věž

7. květen 2019
Česko – země neznámá

Jablonec nad Nisou na severu Čech je známý především jako město skla a bižuterie, i když původně šlo uhlířskou osadu. Ale to bylo ve 14. století. My se teď podíváme do první poloviny minulého století, kdy byla v Jablonci nad Nisou postavena budova Nové radnice.

Ta měla být nejen sídlem městské správy, ale měly v ní sídlit i provozovny, které by městu přinášely zisk. A navíc měla budova architektonicky dotvořit centrum Jablonce nad Nisou. Objekt radnice, který vznikl podle návrhu libereckého architekta Karla Wintera, obsahuje restaurace, kino, obchůdky i vyhlídkovou věž.

Stejně jako exteriér, je i interiér radnice vyvedený ve funkcionalistickém stylu, který je patrný i na chodbách a schodištích. Další raritou radnice je takzvaný nekonečný výtah známý také jako páter noster. Tím si lze významně zkrátit porci 250 schodů vedoucích na ochoz vyhlídkové věže. Ale kvůli interiérům a občasným prohlídkám zasedacích sálů stojí za to alespoň jednou cestu nahoru zvládnout pěšky. Výtah vás stejně nedoveze až úplně nahoru do věže. Tam je potřeba vyšlapat dalších 116 schodů pěšky.

Radniční věž, vysoká 51 metrů, se návštěvníkům odvděčí zajímavými výhledy i pohledem na jablonecké Mírové náměstí, na kterém stojí. Směrem přes náměstí je vidět místní vrch Petřín. Dále je z ochozu vidět Černostudniční hřeben na straně jedné a Ještědský hřeben na straně opačné. Pohled přes Horní náměstí a kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova otevírá pak výhled na panorama Jizerských hor.

Pod vyhlídkovým ochozem jsou umístěny věžní hodiny, jejichž ručičky jsou neobvykle rozměrné. Minutový ukazatel měří 277,5 centimetrů. A přímo v ukazatelích jsou umístěny osvětlovací žárovky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.