Radek Drahný, mluvčí KRNAPu: V přírodě jsme pouze hosty. Chovejme se tam proto jako na návštěvě

20. červenec 2021

Vůně dobrodružství a lesa aneb turistika bezpečně i s poctivostí k našim nejvyšším horám. Jak si kopce užít a neublížit přírodě ani sobě. Vydejte se na výlety chytře a s láskou. Krkonoše jako jedno z nejcennějších míst naší republiky z hlediska přírodovědy.  

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný hovoří s Pavlou Kindernayovou o správné a zodpovědné horské turistice.

Lidé si myslí, že Krkonoše nejsou žádné velké hory. Ale jde o nejmenší velehory světa. Množství tragédií a úmrtí to jen potvrzuje.
Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku

„Krkonoše jsou mým domovem, je to místo, které miluji. Zkrátka je to srdeční záležitost a cítím se být Krkonošákem. Rádi tam přivítáme všechny turisty, každý kdo přijede, tak se o krásách Krkonošského národního parku něco dozví. Ale byli bychom rádi, aby lidé do hor přijížděli s vědomím, že jsou v přírodě jen hosty. A podle toho se, jako na návštěvě, při svých výletech chovali."

Čtěte také

Vítr napáchal teď v Krkonoších poměrně velkou škodu. A s tím souvisí také jistá opatření.

„Bohužel, některé cesty jsme kvůli popadaným stromům museli uzavřít. Turisté by se měli připravit na to, že když přijedou do přírody, jako jsou například Krkonoše, že tam platí určitá omezení. Zatím na to někteří lidé nejsou zvyklí."

„Masivní turistický ruch vyžaduje v horách velmi kvalitní cesty. Opravy tras jsou celkem běžné a předvídatelné. Ovšem mohou nastat i nepředvídatelné události, jako byla třeba poslední velká vichřice. Ta nám na Harrachovsku poničila na 20 tisíc kubíků dřevní hmoty. Což v praxi pro turisty znamená, že některé cesty nebude moci projít."

Čtěte také

„Stále nás udivuje, že mnoho turistů přijíždí do hor a vůbec nevědí, jak se v nich chovat. Pominu-li důležitou stránku ochrany přírody, tak mnozí opravdu přijíždějí a neví, jak se v horách chovat z hlediska bezpečnosti. Nejsou dobře oblečeni ani obuti, nemají u sebe rezervní oblečení. Na horách se lehce zpotíte, proto je dobré se převléct do suchého. Když vás ofoukne vít, nastuzení je na cestě."

„Spousta lidí také vůbec netuší, že existuje aplikace Záchranka nebo tísňové telefonní číslo 1210 na horskou službu. Což jsou věci, které by měl znát každý turista vydávající se do hor. Bohužel množství turistů i akce horské služby v loňské zimě ukázaly, že to lidé podceňují."

Čtěte také

„Možná to je i tím, že naše nejvyšší hory se zdají návštěvníkům lehce dostupné. Nakonec z krajského města jste na horách za hodinu cesty autem. Takže si mnoho lidí myslí, že Krkonoše nejsou žádné velké hory. Ale odborníci potvrzují, že Krkonoše jsou nejmenší velehory světa. A množství tragédií a úmrtí v těchto horách to jen potvrzuje."

„Občas tak cítíme zklamání, že naše práce často znovu začíná od nuly a stále musíme vše vysvětlovat a opakovat. Ale to prostě souvisí s prací s lidmi. Jsem přesvědčen, že všichni pracovníci národního parku odvádí velmi kvalitní práci. Jen někdy ji musíme opakovat, podobně jako Sisyfos."

Radek Drahný a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Radkem Drahným o zásadách správného a bezpečného výletu po horách si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související