Psí lékař duše. Liberecká nemocnice hledá nového canisterapeuta

3. prosinec 2018

Krajská nemocnice v Liberci hledá pro své pacienty nového canisterapeuta, tedy odborníka, který pomáhá pacientům prostřednictvím kontaktu se psem.

Kristýna Machová, původní terapeutka, která se svým psem docházela za dospělými i dětskými pacienty například na psychiatrii nebo na oddělení následné péče, má pracovní závazky v Praze a do Liberce už nestíhá jezdit. Její návštěvy byly ale tak přínosné a oblíbené, že o ně pacienty nemocnice nechce ochudit. Naše reportérka Lucie Fürstová byla při poslední z nich, na spinální jednotce, kde se léčí lidé s poraněním míchy.

Pohlazení, smích i pláč

„Tato práce v nemocnici je pro aktivizačního pracovníka, který poskytuje psycho-sociální podporu, možnost někoho pohladit či obejmout, usmát se i poplakat si,“ popisuje canisterapeutka Kristýna Machová. A jaký musí být pes, který je v týmu s canisterapeutem? „Hlavně plně ovladatelný a musí složit canisterapeutické zkoušky.“ Nejenom pes, ale i člověk, který se věnuje canisterapii, by měl mít rád lidi.

Před návštěvou pacienta musí být pes canisterapeuta čistý, suchý a v dobré kondici

Nemocnice nabízí zaměstnání

Liberecká nemocnice bude canisterapeutku velmi postrádat, potvrzuje mluvčí Václav Řičář: „Hledáme canisterapeuta, jsme připraveni ho zaměstnat na částečný či plný úvazek, případně i uhradit náklady na výcvik psa.“

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.