Psi a kočky mají vlastní koronaviry způsobující různá onemocnění

23. květen 2020

Zatím nebylo prokázáno, že by domácí mazlíčci přenášeli SARS-CoV-2 na člověka. Ve světě jsou známy případy, kdy psi a kočky byli pozitivně testováni na nový koronavirus, ten u nich ale nevyvolává prakticky žádné problémy. Jak zdůrazňuje plzeňský veterinář Radek Protiva, u psů a koček jde o jiné koronaviry a jimi zapříčiněné choroby, než je covid-19.

„Například koronaviróza u psů je už staré onemocnění, které se vyskytuje dlouho. Postihuje hlavně štěňata a mladé psy a projevuje se průjmem. Když je zvíře v důsledku průjmu dehydratované, podpoříme výživu infuzí a jinak se z toho pes obvykle dostane sám,“ říká veterinář Radek Protiva. Zdravý a silný pes by tedy měl infekci psími koronaviry bez větších problémů zvládnout.

U koček je asi nejznámější z nemocí, za kterými stojí koronaviry, infekční peritonitida. „Kočičí koronaviry, to je trochu oříšek. Přibližně 60 až 70 % koček koronavirus má,“ vysvětluje zvěrolékař, „běžně se u nich vyskytuje. A jenom u některých zmutuje a způsobí infekční peritonitidu koček, což je, bohužel, neléčitelná a smrtelná choroba.“

Jak psy a kočky chránit před koronaviry, které je ohrožují?

Obecně lze v rámci prevence doporučit odebírat štěňata pouze z ověřených chovů a dobrých hygienických podmínek. Psy je také možné proti koronaviróze očkovat, což se uplatňuje zejména v ohrožených velkých chovech a útulcích.

„Pro kočky vakcinace není k dispozici. Sice byla, ale nefungovala úplně správně,“ doplňuje Radek Protiva, „proto se od ní upustilo. Takže opatrně s kočkami z útulků a z velkých chovů. Pokud chováte kočku nebo kočky a přinesete si novou, je důležité ji držet 2 až 3 týdny odděleně v karanténě. Kdyby se u ní objevily příznaky zvětšeného břicha, selhání ledvin, jater apod., aby to ostatní kočky nemohly chytit.“

Spustit audio