Pryč s injekčními stříkačkami z ulic! Nebezpečný odpad dnes budou v Liberci sbírat strážníci

16. duben 2019 08:30

V Liberci dnes 16. dubna možná uvidíte dva strážníky, kteří sbírají použité jehly po narkomanech. Městská policie se tak připojí k celostátní akci s názvem Jehla 2019.

Pravidelná akce městských policistů se koná každý rok na jaře, třeba loni v dubnu strážníci sebrali 14 jehel. V celém Česku to ale byla přibližně tisícovka stříkaček. Většinou jde o materiál po narkomanech, odhazují je třeba blízko dětských hřišť nebo v parcích. Při kontaktu s těmito stříkačkami se mohou lidé nakazit nemocemi, třeba žloutenkou typu A.

Parky a dětská hřiště

Strážníci městské policie v Liberci sesbírají injekční stříkačky jako součást běžné služby. Kde se hlídka bude pohybovat, popsala mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková: „Bude procházet dětská hřiště, parky, ale i zákoutí, která jsou z minulosti známá tím, že jsme tam v minulosti injekční stříkačky našli.“

Desetitisíce stříkaček K-centra

Všechen nebezpečný materiál strážníci předají pracovníkům libereckého K-centra. To má s jeho likvidací zkušenosti. V K-centru pomáhají i lidem se závislostmi a stříkačky od narkomanů i sbírají, aby se vzájemně nenakazili nějakou nemocí. Třeba loni K-centrum přijalo přes 120 000 použitých stříkaček a vydalo skoro 130 000 sterilních.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související