Prvomájové lyžování? Kvůli němu přijely v sobotu do Jizerských hor desítky nadšenců

2. květen 2021 07:29

Letošní zimní sezona v Jizerských horách ještě neskončila, i v květnu vyrážejí na Jizerskou magistrálu běžkaři.  V nejvyšších partiích hor je sněhu ještě dostatek, na lyže se tam proto na prvního máje vydali skalní běžkaři, rodiny s dětmi i zamilované páry. Stopy se sice už neupravují, i tak ale stojí jarní lyžování podle mnohých návštěvníků hor za to.

„Kdy se to poštěstí, jít prvního května v Jizerkách na běžky,“ odpověděl jeden z oslovených běžkařů, než z Jizerky vyrazil po Promenádní cestě. Za chvíli nastoupili na trať i další nedočkavci, a jsou rovnou čtyři. Dcera, syn, maminka a tatínek. Právě tatínka Tomáše se naše redaktorka zeptala, co že si se svými blízkými vyrazil z Prahy na lyže zrovna teď, když už se trať neupravuje a počasí, mlhavé a deštivé, není zrovna ideální.

Lyžování v květnu přilákalo do Jizerských hor desítky nadšenců

„Jenom proto, že je květen, že jsme na prvního máje na běžkách. Udělat si fotku,“ vysvětlil Tomáš a připustil, že rodinný vlet na běžkách asi nebude moc zábavný. A to hlavně proto, že sníh už je velmi mokrý a je v něm spousta nečistot, třeba jehličí, listí, šišky, kamínky nebo bláto. I přesto to prý ale za vyjížďku zkrátka stojí.

Stejný názor měl i Patrik z Brandýsa nad Labem, který konečně, když už není tvrdý lockdown, mohl vyvézt svojí přítelkyni Natálii na netradiční prvomájovou schůzku. „Chtěli jsme sem už dlouho a nešlo to, Sněhu tady je ještě dost, takže jsme vyšli na běžky,“ přiblížil své důvody Patrik. Jeho přítelkyně navíc na běžkách stála úplně poprvé.

Jak je vidět, motivace, proč jít na běžky na konci zimní sezony je různá. Ať už ale zvollíte trénink, focení s rodinou nebo zamilovanou schůzku, chce to opatrnost. Jarní sníh se chová jinak než v průběhu zimy, podmínky v těchto dnech jsou v mnoha ohledech náročné. A Horská služba Jizerských hor tak doporučuje si výlet užít na plno, ale s rozumem.

„Jedná se především o kvalitu sněhu, ten je v současné době už několikrát po oblevě a jízda na něm je trošku komplikovaná. Přes noc to může ještě zmrznout a přes den to zase povolí. Určitě to není na závodní lyžování, spíš je to na takovou tu lyžařskou turistiku. Takže v klidu, pomalinku si to užít,“ shrnul náčelník horské služby René Mašín.

Na Jizerskou magistrálu se dá stále nastoupit z Jizerky nebo ze Smědavy, z nižších poloh už to není možné. Místy jsou vytátá místa, například na Promenádní, Kasárenské nebo Knížecí cestě. Tam je chvílemi nutné běžky přenášet. Stopy už rolbaři neupravují, vrátili je zpět Lesům České republiky pro jejich hospodářskou činnost.

S ohledem na počasí je začátek května už asi definitivním koncem letošní zimní sezony. A že stála za to, o tom není pochyb. Podle správců stop na Jizerské magistrále šlo, pokud jde o sněhové úhrny, o jednu z nejlepších zim za posledních 30 let.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio