První skalní lyžaři vyrazili do běžeckých tratí v listopadu. Jak vypadá Magistrála před sezonou?

5. prosinec 2019 13:38

V zimě je v Jizerských horách k dispozici přes 200 kilometrů strojově upravovaných tratí pro běžecké lyžování. Správci stop se chystají na novou sezonu. Na stadionu v Bedřichově vyzkoušeli nový zasněžovací systém.

Jizerské hory a běžecké lyžování patří neodmyslitelně k sobě. Po prvním listopadovém sněžení se dokonce letos už první skalní lyžaři ve stopách objevili. Ta pravá sezona ale teprve začne. Lidé budou moci vyrazit na populární Jizerskou magistrálu i na menší okruhy v okolí. Na stadionu v Bedřichově, odkud řada běžkařů vyjíždí, mají od letoška nový zasněžovací systém, který vysněžování urychlí.  U stadionu mají také připravenou novou rolbu.

Na začátku prosince to v Jizerských horách se sněhem vypadá takto, správci stop jsou ale připraveni

Čtěte také

Stopy jsou stále zdarma, přispět na jejich provoz mohou lyžaři nákupem samolepek a odznáčků na infocentrech. To za parkování si letos lidé připlatí: na centrálním parkovišti a na Maliníku se ceny zvedají o třetinu. Jedním z důvodů, proč obec ceny za parkování navýšila, je i snaha přimět více lyžařů, aby do hor jezdili hromadnou dopravou.

Správci běžeckých tratí budou upravovat také okruhy mimo magistrálu, třeba v Příchovicích v lesoparku, okruh bude také ve Smržovce a pod rozhlednou Štěpánka v Kořenově.

Spustit audio