První robotickou učebnu v Libereckém kraji dnes otevřou v Jablonci

27. listopad 2018 07:44

Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou dnes slavnostně otevře robotickou učebnu, která je první svého druhu v Libereckém kraji.

Ve speciální učebně si studenti budou moct vyzkoušet práci s moderními přístroji, jaké používají například automobilky na výrobních linkách. Roboty budou žáci moci nejen ovládat, ale i programovat. Lépe se tak připraví na práci přímo ve firmách. Škola novou učebnu zařídila díky spolupráci se třemi průmyslovými podniky – ABB, Škoda Auto a Teneo 3000.

Žáci budou roboty i programovat

Studenti střední průmyslové školy technické v Jablonci nad Nisou si mohou zkusit, jak se používá v reálné výrobě třeba robotická ruka. K dispozici ji mají přímo ve škole. Robot může vykonávat nejrůznější činnosti a žáci určují, jaké konkrétní, když ho sami naprogramují. „Nahoru, dolů, doleva, doprava si robot zapamatuje, a pak si tento zapamatovatelný postup přeloží do svého strojového kódu a činnost může vykonávat opakovaně. Může obrábět, frézovat, vrtat, řezat, svářet, cokoliv,“ vysvětluje ředitel školy Petr Froněk. Jde o stroje vysoké asi dva metry.

Kvůli strojům musel přijít i statik

To, že jde o první takto vybavenou učebnu v kraji, potvrdil mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Práce s roboty v praxi vypadá tak, že je žáci programují, aby dokázali vyrobit nějakou věc sami. Škola je využívá pro výrobu upomínkových předmětů nebo dárků. Splňovat musí zásady bezpečnosti, kvůli umístění strojů musel posoudit školní učebnu i statik.

autoři: Jan Charvát , Michal Jemelka
Spustit audio