První pomoc v kuchyni při přesolení a připálení
Vařit se může naučit každý, ale dobře vařit, na to je třeba talentu a lásky. Ale i té nejlepší kuchařce se může stát, že něco připálí, zdrcne, nebo si prostě neví rady.
Přesolili jste polévku nebo omáčku? Vhoďte do ní nakrájený syrový brambor, nebo kus chleba, ty sůl vytáhnou. Nebo přes hrnec napněte vlhou utěrku a slaná pára se do ní nachytá.
Přesolené uzené maso ponořte na půl hodiny do mléka. Připálené jídlo postavte s pokličkou do studené vody a to, co nedrží u dna, přelijte do jiné nádoby. Nebo do přepáleného jídla ponořte rozžhavenou vidličku a ponechte tam, dokud syčí.
Bábovka, dort či piškot se nepřipálí, dáme-li do rohu trouby nádobku s vodou.
Připáleninu z buchet či koláče ostrouhejte struhadlem. Nepřipálí se samozřejmě, když je podložíte pečícím papírem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.