První návštěvníci se podívali do vratislavické Zauhlovačky

13. červen 2016

Zájemci o technické památky měli možnost poprvé si prohlédnout zauhlovací a vodárenskou věž v libereckých Vratislavicích nad Nisou. Technická kulturní památka stojí v areálu Intexu. Zachránit a využít se jí snaží spolek AvantgArt. Celý půlrok společně s dobrovolníky z vnitřku věže vyklízeli nepořádek. Spousta práce je ale ještě před nimi. I tak se prostory věže mění v kulturní centrum Zauhlovačka.

„Odvezli jsme odtud minimálně deset kontejnerů odpadu, z toho asi dva kontejnery byla suť, vynesli jsme kolem tisíce pytlů prachu,“ popisuje Jitka Jakubičková ze spolku AvantgArt a pokračuje: „Po otevírače budou brigády pokračovat dál a budeme se teď snažit zaměřit na přízemí i patro, kde bychom chtěli vybudovat pódium, bar a záchody.“

Fotografické obrazy studentů Technické univerzity v Liberci zdobí interiér vratislavické Zauhlovačky

První návštěvníci mohli vystoupat na věž, prohlédnout si první patro i přízemí, kde na ně čekaly fotografické obrazy studentů liberecké univerzity.

Desítky let očekávané otevření

„Na toto otevření jsem čekal tak padesát let, tam nahoru do patra nikdy vstup nebyl,“ říká jeden z návštěvníků, Miroslav Dymáček. „Mě sem přilákala historie, přestěhovala jsem se sem před osmnácti lety a s okolím jsem se sžila a toto otevření se nemůžu nechat ujít,“ říká s úsměvem návštěvnice Ludmila Minaříková.

Zauhlovací věž ve Vratislavicích navštívili první zájemci

Jak postupují práce na zpřístupnění zauhlovací věže, se přijel podívat i profesor a spisovatel Jindřich Vybíral, který o věži psal ve své knize o vídeňském architektovi Leopoldu Bauerovi.

„Zauhlovací a vodárenská věž měla nejenom sloužit své funkci, ale měla být i znakem průmyslového podnikání a bydlení budoucnosti,“ říká Jindřich Vybíral.

V Zauhlovačce by se měly v budoucnu pořádat koncerty, výstavy a přednášky. Věž by měla sloužit i jako rozhledna.

autor: Eva Malá
Spustit audio