První cyklokrosový tým bude bojovat o body do Světového poháru. Hlavním trenérem je Václav Ježek

29. září 2022

Česká republika má první cyklokrosový tým, který bude bojovat o body do Světového poháru. Má název Brilon Racing Team a je z Mladé Boleslavi. Pod dohledem sportovního ředitele Josefa Hladíka a hlavního trenéra Václava Ježka budou v týmových barvách mezi ženami startovat Kristýna Zemanová, Tereza Vaníčková, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková a Martina Bartošová.

Čeští cyklokrosaři potřebují pro svůj růst konfrontaci se zahraničními jezdci. Vnímá to tak i hlavní trenér Brilon Racing Teamu Václav Ježek, sám bývalý závodník.

O cílech týmu, který vedle Světového poháru bude startovat také na domácí scéně, nechce v premiérovém roce moc spekulovat. Jisté je, že nejvíc všichni očekávají od Kristýny Zemanové, sedmé ženy z MS v kategorii do 23 let.

"Jakoby u Kristýny když člověk vidí, jak jezdí a jak vypadá, jak prostě se zlepšuje, tak samozřejmě tam je i ten otazník nad tou nějakou medaili z nějaký Evropy visí. Ale kdy naposledy mě cyklokros medaili, že ano? To už je let. Takže nepředpokládám, že teď jsme si řekli, že uděláme tým a budem vozit medaile, to asi tak nebude. Modlíme se ale, že se k tomu přiblížíme," uvádí Václav Ježek.

Mezi českou špičku patří právě osmnáctiletá Kristýna Zemanová a také o čtyři roky starší Tereza Vaníčková. Větší možnost startů zahraničí vítají, jak můžete slyšet v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.