PRŮZKUM: Šest lidí z deseti neomezí během vánočních svátků kontakty s rodinou a přáteli

Odložili jste kvůli obavě z nákazy prohlídky u lékaře? Vadilo by vám, kdyby vláda opět zpřísnila protiepidemická opatření? A omezíte během vánočních svátků kvůli koronaviru obvyklé kontakty? Na tyto otázky se v průzkumu pro Český rozhlas ptala agentura Median víc než tisícovky Čechů. 

Většina Čechů si před nadcházejícími svátky neumí představit, že by oželela obvyklá setkání s rodinou a nejbližšími přáteli. V plánu to má jen asi třetina dotázaných, a to hlavně vysokoškoláků a obyvatel Prahy, vyplynulo z průzkumu, který se uskutečnil mezi 8. a 10. prosincem. Šedesát procent respondentů naopak plánuje strávit Vánoce se svými blízkými.

Čtěte také

Přestože druhá vlna pandemie Česko zasáhla teprve nedávno a v intenzitě mnohem větší než na jaře, Češi se během ní už tolik nebáli chodit k lékaři. Kvůli obavě z nákazy koronavirem odložila podle průzkumu návštěvu lékaře asi čtvrtina Čechů.

„Na jaře během března a dubna jsme pozorovali obrovský úbytek pacientů, ale na podzim, kdy počty nakažených jsou dramaticky vyšší, tak paradoxně – a je to správně a dobře – pacienti chodili,“ potvrzuje ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl.

Z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas dál vyplynulo, že šesti lidem z deseti by nevadilo, kdyby vláda opět přistoupila ke zpřísnění protiepidemických opatření. Odpovídali tak hlavně voliči vládních stran a ekonomicky neaktivním lidem. 

„Zpřísnění by nevadilo voličům ANO na úrovni 70 %, voličům ČSSD na úrovni 74 % a voličům KSČM na úrovni 76 %. Zároveň by to nevadilo starším lidem, což je pochopitelné, protože ti nemusí nikam moc jezdit,“ komentuje výsledky průzkumu ředitel Medianu Přemysl Čech.

autoři: Tereza Chlubná , and
Spustit audio