Průzkum Medianu: Za drahé potraviny mohou obchodníci, myslí si 84 procent Čechů. Na druhém místě viní vládu

15. prosinec 2023

Společnost Median uspořádala pro Radiožurnál bleskový průzkum. Odpovídalo v něm přes 1000 respondentů starších 18 let. „Dominantně si česká populace myslí, že tím, kdo je na 1. místě odpovědný za vysoké ceny potravin, jsou ti, kteří je prodávají. Na 2. místě je vláda, tu označilo 70 procent lidí. Na třetím místě je skutečnost, že české firmy mají zahraniční vlastníky. Předchozí vládu viní něco přes polovinu – 52 procent.“ přibližuje Ivan Cuker, výzkumník společnosti Median.

Lidé mezi viníky označili i vládu. Ministr zemědělství Marek Výborný ale namítá, že on ceny potravin neovlivňuje. Proč podle Ivana Cukera lidi viní z drahých potravin i vládu?

„V Česku je vláda ztělesněním moci a pro řadu lidí je nepředstavitelné, že by v tak fundamentální záležitosti, jako je vysoká cena potravin, nemohla nějakým způsobem zasáhnout.

Čtěte také

Před volbami tady bylo mnoho slibů o zbrzdění nebo zastavení vysoké inflace. Byla tu kampaň, která slibovala přímo nízké ceny potravin, pokud by ta strana vládla. Politické sliby vytvářejí dojem, že vláda, potažmo Poslanecká sněmovna, na to vliv má. Proto je to pro lidi nepředstavitelné, že by zasáhnout nemohla.

Ti, kteří se o tuto záležitost trochu více zajímají, by mohli říci, že vláda má k dispozici dílčí cenové regulace, možnosti ovlivňovat dotační politiky nebo vytvářet tlak na antimonopolní úřad. Takže nějaké nástroje k jednání skutečně má, proto ji možná viní z toho, že vůči vysokým cenám potravin nejedná.

V této otázce se projevuje politický boj nebo preference našich respondentů. Daleko častěji současnou vládu za vysoké ceny potravin viní voliči opozičních stran,“ vysvětluje Ivan Cuker ze společnosti Median.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související