Průvod se svíčkami i čtení z Palachova dopisu. Hořící pochodeň připomenou v Liberci

16. leden 2019 09:43

Na náměstí doktora Edvarda Beneše v Liberci si dnes 16. ledna lidé připomenou padesáté výročí sebeupálení Jana Palacha.

Palach svým činem protestoval proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a proti počínající normalizaci. Vzpomínkové setkání začíná v Liberci v 16:30 odpoledne před památníkem na budově radnice.

Jak o Palachově smrti informovaly Rozhlasové noviny?

Občanský průkaz Jana Palacha. Z výstavy pražského památníku na Vítkově

Na den přesně před 50 lety se v Praze upálil student Jan Palach. Protestoval tak proti politickému vývoji v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. V Libereckém kraji si Palachův čin připomenou na několika místech, v Liberci událost připomene rektor Technické univerzity a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc.

„O Janu Palachovi promluví rektor Technické univerzity Miroslav Brzezina a čestný občan Liberce Jan Šolc, poté se se zapálenými svíčkami a květinami přesuneme průvodem světla k památníků obětem komunismu a tam přečteme dopis Jana Palacha,“ říká organizátorka piety Anna Provazníková. 

Na pietním shromáždění před libereckou radnicí promluví taky zástupkyně studentů Markéta Červinková. Setkání organizují dobrovolníci z několika občanských iniciativ. V 17 hodin se průvod se svíčkami vydá k památníku obětem komunismu v parku u Jablonecké ulice.

Podrobnosti k dnešní pietní akci v Liberci se můžete dočíst například na facebookové strácnce události.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související