Protidrogový vlak dorazil do Ústí. Má odradit mladé od užívání drog

14. červen 2021 15:47

Do Ústí nad Labem dnes dorazil protidrogový vlak. Program, který v něm žáci a studenti škol absolvují, má odradit mladé lidi od užívání drog nebo alkoholu. Během pandemie se vlak kvůli protiepidemickým opatřením na koleje nedostal. Po vynucené pauze si ho mohli zájemci projít na střekovském nádraží.

Takzvaný REVOLUTION TRAIN má sloužit jako prevence proti závislostem.

„Je to taková velká školní pomůcka, kterou si mohou města půjčit mezi sebou. Děcka přicházejí každých 20 minut do našeho vlaku a prochází 90minutovým příběhem. Přijdou do kinosálu a sledují zhruba 10 minut film. Když skončí, plátno se zvedne a oni vstoupí z toho filmu, z té virtuální reality, přímo do míst toho filmového děje, respektive míst, která jsou velmi nebezpečná a nechceme, aby je děti navštěvovaly,“ popisuje autor projektu Pavel Tuma.

Protidrogový vlak dorazil do Ústí nad Labem

Podle něj ovlivnila pandemie koronaviru i činnost tohoto preventivního vlaku.

„Kapacita našeho vlaku je 500 dětí za den. Za rok 2020 jsme měli objednáno rekordní množství – 60 tisíc dětí, ve 100 městech, ve 4 státech EU. Bohužel nám pandemie celou věc překazila,“ vysvětluje Tuma.

Organizátoři ale nechtějí zůstat pouze u prevence u dětí – do systému chtějí zapojit i přímo rodiče z jednotlivých měst. Inspiraci k novému projektu získali na Islandu.

„Chceme zainteresovat rodiče do RT HUBU, které by měly sloužit dopoledne pro výukové programy dětí. Návazný program by měl být v oblasti prevence – trestněprávní odpovědnosti v souvislosti s užíváním drog. Odpoledne by měla být volnočasová aktivita pro děti a večer pak setkávání aktivních rodičů, kterým není jedno, jak to v jejich městě vypadá,“ vysvětlila Martina Matuštíková z nadace Nové Česko.

Protidrogový vlak se po zastávce v Ústí nad Labem vydá tento týden ještě do Mostu, Jirkova a Chomutova.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související