Proměňte si na nový rok byt. Stačí k tomu trocha fantazie a proměna maličkostí

29. prosinec 2018

Připravujete váš byt na silvestrovské oslavy a říkáte si, že by to chtělo nějakou změnu? Přivítat nový rok v bytě, kterému dáte nádech novosti, můžete i bez velkých investic a rekonstrukcí. Stačí totiž vědět, na kterých místech jsou změny vidět nejvíce a zásadně ovlivňují celkový dojem z bytu. Pak už stačí pouze pozměnit maličkosti a mít trochu fantazie. Přesný postup i praktické tipy vám poradí bytová designérka Věra Tomíčková z TOTO Studia.

 

Image interiéru můžeme lehce proměnit pouze pomocí menších finančních prostředků. Nabízí se mnoho variant drobných obměn, které nám udělají velkou radost. Jedna věc je přeskupit současný nábytek a rozmístit ho jinak na nová místa. Můžeme do bytu vnést nové barvy a současnou doplňkovou barvu nahradit jinou. To zní komplikovaně, ale můžeme to snadno dokázat výměnou různých drobných textilií - závěsů, potahů, polštářků… Zázraky udělá nové prostírání a ubrus v barvě sladěné se závěsem nebo se sedací soupravou. Můžete si koupit nebo ušít i nový potah na sedací soupravu a měnit ho s každým ročním obdobím. Velký efekt udělají i takové  drobnosti, jako jsou květináče, které můžeme barevně sladit právě s textiliemi. Původní dekorace nevyhazujeme, schováme je do skříně. Mohou se nám ještě v budoucnu hodit.

Můžete vše, ale ohlídejte si styl a barvy

Hlavní zásada je zvolit jeden konkrétní styl, který se nám líbí. Rozhodně nemixujte styl provensálský s rustikálním a k tomu ještě přidáte trochu starožitností v kontrastu s moderním stylem…Na zimní měsíce se hodí zdobenější styl, ale po novém roce a v jarních měsících je vhodné zvolit dekorace jednodušší. S tím souvisí i volba barev. Zvolíme jako pouze jednu výraznou barvu, kterou si můžeme interiér doplnit. A dále můžeme různé detaily doplnit už pouze vhodnými neutrálními barvami, jak je bílá, šedá, přírodní odstíny nebo odstíny hnědých a krémových barev. Ale vše záleží na tom, jaká je hlavní barva interiéru, která je udávaná samotným nábytkem. Ten samozřejmě při menší obměně bytu zůstává. Měníme pouze maličkosti, ale i ty mohou udělat doslova zázrak.

Závěsy a koberce jsou dražší záležitostí. Jak je můžeme proměnit s menšími finančními prostředky 

Výměna většího koberce je skutečně pouze záležitostí finanční, v tom případě měníme kus za kus. Můžeme si ale pohrát s menšími koberečky, různě je přeházet po bytě spolu s nábytkem. Pokud nebudete vyměňovat závěs na celou šíři okna, můžeme původní závěs velmi vhodně dekorovat.  Jako dekoraci můžeme použít  pruhy dekorační látky, které okno orámují a vytvoří optické zakončení i prodloužení stávajícího závěsu. Další varianta je ozdobit si stávající závěs drobnými doplňky, které přivěsíme třeba na záclony. Mohou to být různé organzy nebo květiny, motýlci apod. Záleží ale na vkusu samozřejmě.

Obrazy jsou pro radost. Ale vytvoří také větší pocit intimity

Vše začíná už u stěn a zdí. Nemusíme přímo malovat nebo tapetovat celý byt. Můžeme zvýraznit pouze část zdi pomocí tapet. Působí pak nově a přitom stačí málo. Velký efekt udělá i vhodná fototapeta.  Velkou roli mají v bytě také obrazy a výtvarná díla. Jsou doslova pro naši radost. Obrazy také plní akustickou funkci. Pokud zaplníme zdi obrazy, přestane se odrážet zvuk a místnost na nás pak vždy působí útulněji. Kromě hodnotných uměleckých děl si ale byt můžeme dekorovat například fotografiemi míst, které máme rádi. Do veřejných prostor jako je obývací pokoj umístíme spíše neutrální motivy, do prostor soukromých  rodinné fotky. Rádi se u nich zastavíme.

Máte sladěné barvy a nové potahy i prostírání? Pak už stačí vše správně nasvítit

Velkou roli má i obměna zdrojů světla. Nemusíte hned sekat novou elektřinu…Stačí svíčky, nebo lampičky. Vše můžete doladit zajímavým svícnem nebo designem osvětlení, ale také kvalitou samotného osvětlení.  Velký efekt mohou přinést i jednoduché LED lampičky na baterii, které mohou mít i barevné RGB nastavením a nejrůznější design. Můžete je umístit kamkoliv a nemusíte řešit, jestli máte v okolí zásuvky nebo dostatečně dlouhou prodlužovačku. Velký efekt udělá například nasvícení obrazů nebo nepřímá světla osvětlující větší plochu zdi nebo výklenku.

Spustit audio