Prohlédněte si rozhlednu Máminka na Křivoklátsku. Okouzlí designem i výhledem

14. srpen 2015
Česko – země neznámá

Krušná hora u Hudlic na Berounsku přitahuje turisty na nově postavenou dřevěnou rozhlednu Máminka. Stojí v nadmořské výšce 609 metrů a při dobré viditelnosti z ní můžete zahlédnout i Ještěd. Za pozornost ovšem stojí i z konstrukčního hlediska.

Architekt Martin Rajniš přišel u rozhledny Máminky s originálním řešením. Rozhlednu navrhl celou ze dřeva, především z modřínu a schodiště z pevnějšího dubového dřeva. Samotnou konstrukci vytvořil ve tvaru trojbokého jehlanu se zavěšeným tubusem, ve kterém je umístěné točité schodiště.

Při výstupu máte nejprve pocit, že se s vámi celá rozhledna hýbe. Je to patrné především ve spodní části. Tubus je totiž v horní třetině ukotven k nosným prvkům a v nižší části je pouze volně uchycen ocelovými lanky. Tělo tubusu je z dřevěných mříží, které zaručují bezpečnost a zároveň při výstupu umožňují pohled do okolí.

Zajímavě je řešená stříška vyhlídkové plošiny. Je z průhledného materiálu, který umocňuje pocit otevřeného prostoru. Umožňuje pozorovat i oblohu a přitom ochrání před deštěm. Celková výška rozhledny je 33m, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 21 m, což bohatě stačí na to, abyste z rozhledny přehlédli okolní zeleň a zadívali se do širokého okolí. Na samotném vrcholu rozhledny je v nejvyšším bodě korouhev. I v největších vedrech tu totiž příjemně vane vítr.

Na vyhlídkovou plošinu vás dovede točité dubové schodiště

Jeden z nejkrásnějších výhledů

Rozhledna umožňuje překrásný výhled na velkou část Čech – dohlédnete až na Krušné Hory, Milešovku, České středohoří, Říp, ale při dobré viditelnosti uvidíte i Ještěd. Krásný je také pohled na celou CHKO Křivoklátsko, nedaleký vrch Velíz i všechny blízké a vzdálenější vísky. Pokud se dobře zadíváte jihozápadním směrem, na jednom z kopců můžete vidět tyčící se hrad Točník a o něco níže věž hradu Žebrák.

Cesta na vrchol kolem Krušné hory

Výhled na celou CHKO Křivoklátsko, v dálce jsou vidět Brdy

Kolem Krušné hory vede 7 km dlouhá naučná stezka se 14 zastávkami. Ideální je si Krušnou Horu nejprve celou projít a teprve poté vystoupat na samotný vrchol a rozhlednu. Pokud přijedete autem, můžete ho nechat na parkovišti v lese přímo u cesty na vrchol. Přímý výstup na vrchol Krušné Hory je asi 2km po široké cestě lesem. O víkendu se na vrcholu můžete těšit na občerstvení. Sympatické je, že rozhledna Máminka je otevřená nejen celoročně, ale také v noci. Právě v noci můžete sledovat nejen hvězdy, ale také okolní osvětlená města. Krásný pohled je především na osvětlenou Prahu, jejíž záře se rýsuje přímo na obzoru.

Spustit audio