Profesor Jan Pirk: Nejtěžší operace v mém životě bude ta poslední

9. květen 2016

Je podobný Paulu Newmannovi. Má image usměvavého dříče, který zachraňuje životy. Sportovec, který běhá, když jeho věkoví souputníci sedí u televize a říkají, že na sport jsou staří. Jeho případné špatné vlastnosti zůstávají zatím utajeny. Kardiochirurg profesor Jan Pirk hostem pořadu Osobnost Plus.

Jak zní rada profesora Pirka, věhlasného kardiochirurga, ohledně zdraví? „Přírodu velice můžete ošálit, protože délka života je víceméně daná geneticky. Ale my tu přírodu můžeme ošálit velice nezdravým způsobem života a velice si ten život zkrátit,“ glosuje profesor Pirk, známý svým humorem, zda jde nějak ovlivnit, jak dlouho budeme žít.

Jsem lékař, nejsem pro vraždění lidí

Rozhovor s Barborou Tachecí se dotýká mnoha témat. Od vzpomínek na to, jak chtěl profesor Pirk jako mladý být námořním důstojníkem až k otázkám složitějším. Například hovoří podrobněji o svých nedávno pronesených výrocích směrem k tzv. Islámskému státu. Pro média uvedl, že by měli vzniknout evropské ozbrojené síly a udělat z území, které ovládají islamisté, poušť. Za tyto a další výroky byl kritizován i podporován. Dostal také velké množství anonymů:

„Jedině představitele KSČM mělo rádo 99,99 procenta populace. Jak jsem se s tím vyrovnal? Když ten člověk se mnou nesouhlasí a sprostě mi nadává, tak já to nečtu. Já jsem se s tím strašně trápil a bylo mi to líto a říkal jsem si, že bych se s těmi lidmi rád sešel a vysvětlil jim to, proč jsem to řekl. Ale když nemá odvahu se pod to podepsat?“ reaguje Pirk.

„Kardiochirurgie vás musí držet v pokoře. V pokoře k tomu, co děláte. Protože když jsou takový chirurgové, kteří jsou brilantní, kde to lítá a všechno - je to hotové, tak oni nemají brzdu a pak je za nimi velká řada malérů. Já jim říkám eskamotéři. Řemeslo vás musí držet v pokoře. To je taková křivka, člověk si troufá na čím dál větší věci a ono vám to dá ťafku, aby vás to vrátilo. A já si myslím, že pyšní lidé nemají pokoru,“ hodnotí svou náročnou profesi.


Novináři se mě ptají, jaká byla vaše nejtěžší operace, kterou jste dělal? A já říkám: tu jsem ještě nedělal, ta mě teprve čeká. To bude ta poslední. Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc

Prezidentská volba

„Maraton se také nedá vyprávět, maraton se musí zažít, aby člověk věděl, co to je. A tohle byla taková nesdělitelná zkušenost, která ve mně vyorala hlubokou brázdu,“ hodnotí svou účast ve volebním týmu Jana Fischera v době prezidentských voleb.

Nabídky pro vstup do politiky odmítá s tím, že raději bude dál operovat. Koho by podpořil dnes jako kandidáta na prezidenta České republiky? „Generála Petra Pavla. Já si myslím, že on je charismatický mužský, není ukecaný, navíc je hezký. Určitě má velké mezinárodní zkušenosti ze své současné pozice. I když pravděpodobně ta jeho současná funkce je významnější, než je prezident České republiky. Takže bych se mu divil,“ uvádí Jan Pirk svého favorita.

Životní hovadiny

Se svou ženou má svérázný vztah. Mluví o tom, jak ji například donutil stopem procestovat celou Británii. Sám říká, že jeho žena má svatozář. Možná také proto, že ji například tři dny nechal jezdit na kole se zlomenou rukou.

autoři: bta , bar
Spustit audio