Prodejci vánočních ozdob z Libereckého kraje dokončují poslední výrobky pro adventní trh

16. listopad 2022

Advent ještě sice nezačal, ale prodejci vánočních ozdob mají už teď asi nejnáročnější období roku. Kompletují balíčky, odesílají objednávky a chystají stojany v obchodech.

Čtěte také

Prodejci vánočních ozdob mají v polovině listopadu nejvíc napilno. Expedují objednávky, instalují stojany v obchodech, kompletují balíčky. Tradiční perličkové vánoční ozdoby vyrábí i firma Rautis v Poniklé. Její pracovníci vyexpedují každoročně na 5 000 objednávek, většinu právě v listopadu a v prosinci.

Ředitel firmy Rautis Marek Kulhavý provedl redaktorku Johanu Tománkovou místnostmi, kde mají připravené vánoční ozdoby na expedici.

„Na balírně obvykle máme jednu pracovnici, teď, jak vidíte, je nás tady plno, odpoledne ještě chodí holky z provozu. Tady připravujeme zboží na jarmarky, a kolegyně tady řeší e-shopy, to se odnese naproti, kde se to vybalí ze skladu a po jednotlivých zakázkách posílá,“ popisuje Marek Kulhavý v místnosti, kde několik pracovnic u stolu kompletuje objednávky.

Na balírně panuje veselá nálada, ředitel firmy je ale přesvědčený, že s blížícími se Vánocemi bude pracovní nasazení stoupat. Za celý rok odejde ze skladu Rautisu asi 5 000 balíčků, 90 procent z nich si lidé objednávají během listopadu a prosince.

„Teď všechno graduje. Všichni si vzpomenou, například obchodníci, že potřebují mít ozdoby v krámě, takže se vyřizují objednávky do obchodů. Školy si objednávají hobby sety na svoje besídky a podobně… Do toho se připravují na balírně jarmarky. My máme přes rok jednu, jednu a půl zaměstnankyně, a teď je nás tady 8,“ potvrzuje Marek Kulhavý.

I v bižuterním centru Křišťálový ráj v Jablonci nad Nisou se chystají na vánoční sezónu. V posledních dvou letech byl kvůli pandemii covid-19 prodej vánočních ozdob omezený. Předseda svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček předpokládá, že sezóna bude letos lepší.

„V jednom z ‚covidových‘ roků byl úplný zákaz prodeje, a v jednom byly zakázány vánoční trhy. Takže to byla určitým způsobem katastrofa pro výrobce, kteří měli vyrobeno a nemohli to prodat. Teď se situace vrátila trošku do normálu. Informace od prodejců jsou pozitivní, všichni měli práce nad hlavu,“ vzpomíná Pavel Kopáček.

Podle něj si lidé v posledních letech kupují kromě ozdob na stromek také dekorační výzdobu do domácnosti, například svícny, dekorace na stůl, a podobně.

Často také vyhledávají možnost namalovat si vlastní vánoční ozdobu sami.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související