Pro obyvatele jablonecké Proseče a libereckých Vratislavic nově platí výjimka z cestování mezi okresy

6. březen 2021 07:11

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD v pátek udělil výjimku pro část Liberce a Jablonce z cestování mezi okresy. Týká se osob s trvalým bydlištěm v městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou.

Udělená výjimka umožňuje lidem s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm na území těchto městských částí překročit hranice sousedního okresu i za jiným účelem, než z jakých lze během lockdownu cestovat mezi okresy. Obyvatelé libereckých Vratislavic a jablonecké Proseče tak můžou na území sousedního města například za účelem nákupu zboží a služeb.

Primátoři obou měst o výjimku zažádali i proto, že tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem cestou přejede sedmkrát mezi katastry obou měst, a to právě ve Vratislavicích a Proseči.

„Hranice mezi okresy Liberec a Jablonec nad Nisou vede zastavěným územím městských částí Liberec-Vratislavice nad Nisou a Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou. Vzhledem ke složitosti průběhu okresní hranice nelze v tomto území opatření o omezení pohybu osob mezi okresy v této lokalitě efektivně uplatňovat. Pro občany těchto městských částí je problematické či zcela nemožné naplnit své základní potřeby, využívat veřejnou dopravu apod. v rámci hranic svého okresu,“ zdůvodnil jablonecký primátor Jiří Čeřovský z ODS žádost zaslanou na ministerstvo.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související