Pro dlouhodobě nezaměstnané je možnost veřejně prospěšných prací odměnou

8. prosinec 2014

Zametat ulice, hrabat listí, odklízet sníh nebo kontrolovat pořádek u popelnic. Pro někoho ne zrovna atraktivní nabídka, pro někoho ovšem doslova spása - konkrétně pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří dostali v Jablonci nad Nisou možnost pracovat na pozici veřejně prospěšných prací. Někteří jsou za tuto možnost rádi tak, že píší na radnici děkovné dopisy.

„Jsem stoprocentně rád, že můžu toto ve městě vykonávat. Sehnat si dneska práci to není jednoduchý, a když máte takovou příležitost, tak jí musíte vzít,“ říká Alexandr Šimončič a dodává: „Práci jsem hledal dlouho, ale když dneska jdete se někam na práci zeptat, tak si ji každý hlídá, je těžký něco sehnat.“

A v čem vidí hlavní výhodu veřejně prospěšných prací?

„Je to určitě dobrý i pro toho člověka, který dlouho nedělal, že má příjem, může si zase dovolit to, co dřív nemohl. A je to zase nějaký zpestření.“

Děkovný dopis na radnici

Kolegové Alexandra Šimončiče poslali nedávno na radnici děkovný dopis. Lidé si obvykle stěžují, pochvala na úřad přijde málokdy, o to víc potěší, říká tajemník Marek Řeháček.

„Ta zpráva vlastně vycházela z místní romské komunity, která hlavně oceňuje to, že město tu službu nabízí, že to tady funguje, a je pravda, že město má těch pozic hodně, v tuhle chvíli takto zaměstnáváme 99 lidí a máme kapacitu až 101 míst.“

Veřejně prospěšnou práci má v Jablonci na starost Hana Dašková, drobná žena, která koordinuje práci stovky mužů. S většinou z nich se jí pracuje velmi dobře.

„Většina těch chlapů chodí do práce ráda. Ale samozřejmě tam jsou i tací, kteří tam nechodí rádi, vlastně ani nevíme, proč se tam přihlásili, a i s takovými musíme pracovat, nebo se s nimi rozloučit,“ konstatuje Dašková.

Prospěšnou práci si nechválí jen samotní Romové a další zaměstnaní, ale také ti, pro které muži v reflexních vestách pracují.

„My spíš dostáváme pochvalné dopisy z druhé strany, od ředitelů našich příspěvkových organizací, případně i od pracovníků našeho úřadu, kteří si vlastně pochvalují tu činnost,“ dodává Řeháček.

Motivací je i příslib stálého zaměstnání

Motivací pro dlouhodobě nezaměstnané je postup z veřejné služby na prospěšné práce a perspektiva plnohodnotného pracovního poměru do budoucna.

„Ti, co se osvědčí, tak nastupují do klasického pracovního poměru, dostanou samozřejmě smlouvu na dobu určitou. A do budoucna uvažujeme o tom, a to je o spolupráci s Technickými službami, že bychom jim doporučovali ty nejlepší pracovníky,“ vysvětluje Marek Řeháček.

Stálý pracovní poměr je motivací pro mnoho nezaměstnaných, včetně Alexandra Šimončiče.

„Určitě, pokud by byla do budoucna nějaká taková možnost, rozhodně bych se tomu nebránil,“ uzavírá Šimonič.

autor: sas
Spustit audio