Přírodní rezervace SOOS tak trochu připomíná zmenšený Island

6. duben 2016

Nedaleko Chebu leží jedna z našich nejvýznamnějších národních přírodních rezervací s názvem SOOS. Část je přístupná, a to po více než jeden kilometr dlouhé naučné stezce, která vede po dně vyschlého jezera, jež bylo v minulosti plné slané vody.

Zdánlivě nehostinná oblast s bahenními sopkami a minerálními prameny u Františkových Lázních nemá ve střední Evropě obdoby. Její rozloha je 220 hektarů.

V lokalitě žije také celá řada chráněných živočichů a rostlin. Do rezervace ročně zavítá více než 50 tisíc návštěvníků.

SOOS byl původně název jen pro močál. Jmenoval se tak i nedaleký les. Když tu Henrich Mattoni koupil solivar, přenesl se název SOOS na celou lokalitu.

V minulosti se totiž v okolí Chebu těžila sůl. Dobývala se zde i rašelina a minerální slatina pro lázeňské účely. V té době území patřilo městu Karlovy Vary, které zdejší bohatství vyváželo do celé Evropy.

Místní to ale vnímali jako nekalou konkurenci. Proto ve 30. letech minulého století pozemky za 1,7 milionu zlatých koupili a těžba ustala. Celá tato oblast byla vyhlášena národní přírodní rezervací až roce 1964.

Kromě naučné stezky se v areálu rezervace nachází také geopark a muzeum s přírodovědnou a paleontologickou expozicí. Sídlí zde i stanice pro záchranu živočichů, jejíž část je zpřístupněna veřejnosti. Přírodní rezervace je otevřena každý den od března až do listopadu.

Poslechněte si celý rozhovor Petra Čimpery se správcem národní přírodní rezervace SOOS Karlem Brožem.

autor: Petr Čimpera
Spustit audio