Případ policisty, který údajně napadl sběrače technického konopí, dnes řeší liberecký soud

14. únor 2019 08:29

Krajský soud v Liberci dnes 14. února projedná případ šestatřicetiletého policisty obžalovaného ze zneužití pravomoci.

Policista, který dnes stane před libereckým soudem, v září 2015 na poli v Písečné u Dobranova na Českolipsku podle obžaloby zbil obuškem sběrače legálního technického konopí. Policista tvrdí, že se zásah odehrál podle nacvičených postupů a byl podle něj přiměřený.

Ústavní soud se zastal Lukáše Nečesaného v kauze pokusu o vraždu kadeřnice

Lukáš Nečesaný u soudu v Hradci Králové

Ústavní soud se v úterý zastal Lukáše Nečesaného, který je obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Mladík si stěžoval zejména na postup Vrchního soudu v Praze. Ten opakovaně do kauzy zasáhl, zrušil odsuzující a poté i zprošťující verdikty Krajského soudu v Hradci Králové. Případ se táhne už šestým rokem.

Okresní soud v České Lípě loni rozhodl, že o trestný čin nešlo. Státní zástupce se ale odvolal. Zásah policistů proti sběračům technického konopí označil za neadekvátní. Policisté podle něj měli vědět, že nejde o nelegální konopí.

Policistů se ale zastal soudní znalec, který vyhodnocoval pořízenou videonahrávku a upozornil soud na to, že zákrok proti sběračů vyvolal neuposlechnutí policejní výzvy a jejich agresivní chování. Soud začne dnes 14. února ve 13 hodin.

Spustit audio

Související