Příběhy z kalendáře - V Heřmanicích se narodil Valdštejn

14. leden 2011
Příběhy z kalendáře

Albrecht z Valdštejna je jednou z nejvýznamnějších postav evropských dějin. Vojevůdce evropského významu , vévoda frýdlantský a někdejší generalisimus císařské armády pocházel ze „skromných" poměrů.

Pocházel ze zchudlého východočeského šlechtického rodu Valdštejnů a Smiřických. Bohatství mu sice Bohem zpočátku naděleno nebylo, ale bylo mu dáno v oblasti obchodních, politických a válečných dovedností, a to nadmíru.

Léty se z něj stal jeden z nejmocnějších a nejbohatších můžu tehdejší válečné Evropy. A díky němu na čas nabyly evropského významu i naše severní Čechy. Albrecht z Valdštejna učinil centrem své moci bylo Frýdlantsko a Jičín.

Na severovýchod Čech tak přicházeli významní italští a vlámští umělci, aby vytvářeli pro vévodu jedinečná umělecká díla. Albrecht z Valdštejna učinil ze svého panství textilní manufakturu a zbrojní centrum Evropy . Dokonce razil vlastní mince, na kterých stálo INVITA-INVIDIA! = Navzdory závisti!. Závist a mocenské hry jej nakonec stály život. O tom snad někdy jindy, náš severočeský Albrecht z Valdštejna se narodil 24. 9., léta páně 1583.

autor: David Hamr
Spustit audio