Příběhy z kalendáře - mjr. František Truhlář

2. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

Půjdete-li procházkou Lomnicí nad Popelkou, možná vás cestou k zámku, v areálu zámeckého parku, zaujmou dva pomníky. Jeden z nich patří obětem 2. světové války, druhý, dříve opatřený torzem leteckého křídla, válečnému hrdinovi Františku Truhlářovi, jehož si lomničtí připomínají i názvem jedné z ulic města.

My si válečného hrdinu, letce britské RAF, veterána bojů 2. světové války připomeňme i dnes. Příběh statečného člověka vzdorujícího nelehkému osudu za to stojí.

3. prosince roku 1947 byla Lomnice nad Popelkou dějištěm tragické letecké nehody. V kokpitu anglické stíhačky Spitfire vyhasl život veterána 2. světové války, pilota RAF Františka Truhláře. Jeho příběh je neuvěřitelným příkladem hrdinství a síly, odhodlání překonat nepřízeň osudu. Tak se jmenuje i nedávno uvedený televizní dokument Nepřítel osudu.

Rodák z podkrkonoší byl dvakrát poznamenán plameny. Poprvé o vlas unikl smrti po tragické havárii z náletu na Německo, kdy jako jediný v pozici palubního střelce z celé osádky bombardéru Welington přežil s těžkými popáleninami havárii letounu. Po zdlouhavém léčení se opět vrátil k aktivnímu létání, dokonce absolvoval pilotní kurz a usedl "za knipl" stíhacího Spitfireu. Podruhé však do jeho života vstoupila nepřízeň osudu. Při návratu z operačního letu nad Německem došlo při přistávacím manévru ke kolizi jeho letounu s překážkou, ten se vzňal a pilot znovu utrpěl těžké popáleniny. Ani podruhé to František Truhlář nevzdal a navzdory komplikovanému a bolestivému léčení na vyhlášené chirurgické klinice sira Mac Indoa, průkopníka plastické chirurgie, se po řadě plastických operací vrátil a opět létal.

Do Československa se krátce vrátil až 1. prosince 1945, podílel se na výcviku nových pilotů pro obnovené československé letectvo. Při služebních letech do Brna a zpět rád zavítal nad rodnou Lomnici, aby pozdravil její obyvatele. Hrdina, který dvakrát unikl ze spárů smrti a překonal nesnesitelné trápení, aby opět usedl do letadla a pomáhal osvobodit svojí vlast, narážel na špatné charakterové vlastnosti a chování některých lidí v rodné zemi. Musel snášet kruté a nešetrné narážky na svoji znetvořenou tvář, byl dokonce jednou vykázán z vlaku, prý kvůli tomu, že svým zjevem straší děti. Proto zřejmě vznikly potom ty dohady, že jeho třetí havárie byla vlastně aktem sebevraždy. Podle expertů šlo však o nešťastnou náhodu.

Podle vyprávění jeho kolegů prováděl 3.prosince 1947 major František Truhlář nad rodnou Lomnicí leteckou akrobacii. Jeho nízko letící letoun zavadil o střechu jednoho z domů a havaroval. V troskách zahynul válečný hrdina, jehož osobní statečnost si zaslouží důstojnou vzpomínku.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.