Příběhy z kalendáře - Lučanská pozdvižka

28. leden 2011
Příběhy z kalendáře

Dnes si připomeneme bouřlivé sociální nepokoje na Jablonecku - událost tzv. Lučanské pozdvižky, která vyústila v krvavý incident. Stalo se tak 29. ledna 1890.

Zavedení strojní výroby sekaných perlí firmami Josef Riedel v Polubném a Ludwig Breit v Lučanech po roce 1886 v podstatě znamenalo zánik ručního sekání perliček, dříve tradičního odvětví domácí ruční sklářské výroby v Pojizeří a kraji podhůří Jizerskkých hor.

Pouhých pětadvacet strojů totiž nahradilo práci dvou tisíců dělníků, pro které bylo sekání perliček hlavním zdrojem obživy. Dne 29. ledna se v Zásadě sešli čeští a němečtí sekáči perliček a vyrazili ze Zásady do Lučan nad Nisou s cílem zničit Breitovy sekací stroje.

Konflikt se vyhrotil, když dav, který vyplenil a poničil několik sklářských provozů, zamířil k sídlu továrníka...Více doplňuje v přiloženém audiozáznamu dr .Petr Nový z Muzea skla a bižuterie.

Dr. Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci na Nisou mimochodem v současnosti pracuje na knize mapující pravě tuto dnes připomínanou historickou událost.

autor: David Hamr
Spustit audio