Příběhy z kalendáře - Josef Riedel

20. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

V lesnatých Jizerských horách na severovýchodně od Jablonce se rozkládá jizerská sklářská oblast. Sklářství má zde v drsném hornatém kraji bohatou tradici. My si dnes připomeneme nejvýznamnějšího jizerskohorského skláře Josefa Riedla, přezdívaného sklářský král.

Narodil se přesně před 194 lety 19.prosince 1816. Nejslavnější ze sklářské rodiny Riedlů - Josef, o kterém dnes hovoříme, se stal ve své době nejen největším sklářským průmyslníkem v Čechách, ale i v celém Rakousko-Uhersku.

Byl majitelem třinácti moderních skláren a zcela ovládl výrobu surovin pro bižuterii dodávkami tyčového skla stovkám drobných domáckých výrobců. Po Jizerských horách se rozšiřovaly mačkárny skla, kde se ručně z tyčoviny mačkaly knoflíky, korálky a přívěsky na lustry.

Začalo se rozvíjet pasířství a výroba kovové bižuterie, jakož i výroba kovových forem pro bižuterii. Sklářství v Jizerkách je prostě pevně spojeno se jménem Riedel, a to nejen se jménem toho nejslavnějšího, o kterém dnes hovoříme.

Příběh pohádkového zbohatnutí rodiny se ovšem počíná již v 18. stol. Johann Christoph Riedl ze Zahrádek (Neuschloss) na Českolipsku, obchodník se sklem, prý byl na cestě do Polska oloupen a zavražděn.

Jeho syn Johann Karl Riedel byl malířem a pozlacovačem skla, který tomuto řemeslu naučil svého syna Johanna Leopolda; ten se pak načas stal hutním písařem v tzv. Zenknerově huti v Antonínově v Jizerských horách. Brzy si však pronajal huť nazývanou Karlova a později i sklárnu na Nové louce.

Jeho nejúspěšnějším následovníkem byl právě námi zmiňovaný Josef. Byl podnikavý a odvážný, roku 1849 koupil huť v Dolním Polubném. Zde také položil základy obrovského sklářského komplexu. Aby zajistil dostatek paliva, koupil několik hnědouhelných dolů. Polubenská huť se brzy vyznačovala obrovskou produkcí a šíří sortimentu. V rodinné tradici pak úspěšně pokračovali jeho synové.

Obrovský rozmach rodiny Riedlů ve sklářském průmyslu byl přerušen až první světovou válkou. A později se již nepodařilo na předešlé úspěchy navázat. Dodnes však slavnou sklářskou historii regionu a jméno Riedlů připomíná řada památek, například Riedlova Vila v Desné, dřívější sídlo sklářské dynastie, nyní muzeum a kulturní centrum.

Vzpomenout na slavnou sklářskou historii Jizerek můžete i na nějakém nenáročném lyžařském výletu na Novou Louku či návštěvou památníku sklářství v nedalekém Kristiánově.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.