Příběhy z kalendáře - František Ladislav Rieger

10. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

Podíváme se do Semil za jedním ze zdejších rodáků, od jehož narození uplynulo dnes 192 let, předákem tzv. Staročeské strany. Staročeši, Mladočeši, to je pro nás možná již trošku vzdálený svět minulého století - časů našeho národního sebeurčení.

Schválně, vzpomenete si na jednu z nejvýraznějších postav tzv. Staročeské strany? Je znám jako muž všestranného nadání, nejen politického. Mimochodem, tento univerzitním vzděláním sice právník oplýval řadou dalších dovedností: psal básně, ovládal několik světových jazyků, hrál na hudební nástroje, je autorem slovníku, bývá považován za zakladatele české politické ekonomie jako vědního oboru a jako jazykovědec.

Semilští si určitě vzpomenou. František Ladislav Rieger zní jméno zdejšího rodáka. Rieger se narodil v Semilech 10. prosince 1818. Návštěvníci Semil nebo blízkých obcí si však spíš vybaví tzv. Riegrovu stezku, krásnou naučnou cestu vedoucí nad meandry Jizery malebným, ale turisticky náročným skalnatým terénem. Ne nadarmo se říká, „kdo neprošel Riegrovou stezkou, ten není správný turista“.

O tom snad někdy jindy, my však nyní zaměříme pozornost na životní cestu F.L Riegera. Rieger prý od obecné školy oplýval výjimečným nadáním a bystrostí. Pověst výjimečně nadaného studenta, jak se zdá, F.L.Riegra provázela i na gymnáziu. Zde také Rieger vyučoval svou třídu latinu, a to nejen podáváním výkladu, ale své spolužáky také zkoušel. No, těžko říct, zda byl mezi spolužáky oblíben.

Roku 1833 se František zapsal do humanitního oddělení Staroměstského akademického gymnázia, do jednoho z nejprestižnějších akademických gymnázii v zemi. Navázal tam osobní kontakty s Josefem Jungmannem, který zde učil. To mu umožnilo získat četné kontakty mezi českými vlastenci - K.H. Máchou, F.L.Čelakovským, J.K.Tylem a dalšími. Nejvýznamnější osobou, se kterou se v Praze seznámil, byl zřejmě František Palacký.

V revolučním roce 1848 se spolu s Palackým rázem ocitá v popředí české politiky. Mimochodem, jestlipak víte, že roku 1853 pojal jeho dceru Marii za manželku? A pak že politika není rodinnou záležitostí. Rieger vynikl po boku Františka Palackého zvláště jako poslanec v rakouském Ústavodárném sněmu. Po rozehnání sněmu z obavy před Bachovými represemi odjel témě na dva roky do ciziny.

Ve Francii a Anglii se věnoval zejména studiu ekonomické literatury a národohospodářských poměrů. Po návratu do země se však stává na řadu let vůdčí osobností české politické scény, tedy jejího umírněného, konzervativnějšího křídla. Čtyři desetiletí tak určoval politickou linii Staročechů, která až do roku 1891 byla vedoucí českou stranou. Rieger je označován za novodobého českého politika evropského významu.

Zemřel v Praze r. 1903 a je pochován na vyšehradském hřbitově. Až půjdete po Riegrově stezce, vzpomeňte si na něj.

autor: David Hamr
Spustit audio