Při výběru sjezdových lyží rozhoduje nejen styl jízdy a pokročilost lyžaře

26. leden 2016
Jak správně nakupovat

Lyže coby rovná dřevěná prkénka s obyčejnou skluznicí a prapodivným vázáním už známe leda tak z filmů pro pamětníky. Moderní lyže jsou mnohem ovladatelnější, a tak trvá kratší dobu, než se z člověka “nelyžaře“ stane lyžař. Musí si ale vybrat takové lyže, které se pro něj hodí.

Výrobci myslí na to, aby lyžování byla zábava a ne dřina. Proto se lyže vyrábějí “prokrojené“, jejich hrany tedy nejsou rovné, ale do oblouku. Čím větší oblouk, tím snadnější zatáčení. Jestli rádi jezdíte takzvaně šusem a zatáček až tak moc neděláte, hodí se pro vás lyže s rovnějšími hranami. Jestli chcete zatáčet rychleji a častěji, potřebujete lyži slalomovou, která je prokrojená víc. Různé styly jízdy navíc znamenají i odlišné délky lyží a tvrdost materiálu. Kreslíte na sjezdovce menší oblouky? Pak volte spíše kratší lyže.

Průměrný lyžař by měl sáhnout po lyži univerzální. Taková lyže se dobře přizpůsobí lyžaři, kopci, i sněhovým podmínkám. A ani tolik nezáleží na tom, jestli bude jezdit po upravené nebo neupravené sjezdovce.

Správný prodavač vám poradí

Při koupi se neváhejte poradit s prodavačem, protože pokud je znalý, může vám s výběrem hodně pomoci. Vybere pro vás lyže nejen podle toho, jaký styl jízdy zvolíte, ale zohlední i typ vaší postavy a lyžařskou pokročilost. Protože ale nevíte, na jakého prodejce v obchodě narazíte, je dobré mít o základních kritériích výběru sjezdových lyží už nějakou představu.

Čím pokročilejší lyžař, tím lyžuje rychleji a v náročnějším terénu. Proto využije různé technologie, které lyži vyztuží, aby více vydržela. Začátečník naopak potřebuje lyže měkčí, aby je lépe ovládal.

Neopomeňte ani lyžařovy míry a váhy

Důležitá je výška i váha lyžaře. Vedoucí prodejny sportovních potřeb Jan Mašita tvrdí: „Univerzální pravidlo by bylo – pro nějakého rekreačního lyžaře – délka lyží po kořen nosu. Pokud máme lehčího lyžaře, může si vybírat lyže lehčí, tam nemusí být lyže tolik vyztužená, pokud ten lyžař je urostlejší postavy, měl by myslet na lyži více vyztuženou, aby měl lepší komfort při jízdě a vyšší stabilitu.“

Dříve byl nákup sjezdových lyží komplikovaný i tím, že si kupující musel zvlášť vybrat i vázání. Dnes tato starost odpadá. Na trhu jsou – kromě špičkových závodních lyží na míru – i sjezdové lyže s vázáním jako komplety a kvalita vázání odpovídá kvalitě a typu lyží. Samozřejmě výrobci dbají na to, že esteticky a barevně lyže s vázáním „ladí. Vypínací síla vázání bývá až 120 kilo, ale aby jízda byla bezpečná, často se nastavuje mnohem menší hodnota – vypínací síla se přizpůsobuje hmotnosti lyžaře.

Zásadská pralyže

Lyže jsou i o vkusu

Volit můžete mezi dámskou a takzvanou unisex lyží. Dámská lyže je přizpůsobena dámskému stylu lyžování, je odlehčená a má trochu upravené těžiště, aby lépe odpovídala tvaru ženské postavy a usnadňovala ovladatelnost. Tím, že mají tyto lyže nižší váhu, ženy se s nimi tolik nenadřou ani při přepravě.

Unisexová lyže není čistě pánská, na těchto lyžích mohou jezdit jak muži, tak ženy, ale hodí se spíš pro sportovně založené lidi. Co se týče designu, takováto lyže zrovna nehraje všemi barvami, je střízlivější a jsou celkově univerzálnější.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio