„Při kradení nebezpečných tekutin zapříčinil požár“ – liberecký soud začal projednávat případ vyhoření Severochemy

30. říjen 2019 14:56

Chemička vyhořela v květnu roku 2017. Na místě tehdy zasahovalo 12 jednotek profesionálních hasičů a byl vyhlášený třetí zvláštní stupeň poplachu.

Čtěte také

Okresní soud v Liberci začal 30. října projednávat případ požáru v chemičce Severochema v liberecké čtvrti Františkov z května roku 2017. Z továrny a jejího okolí tehdy policisté evakuovali 50 lidí. Obžalobě z obecného ohrožení čelí třiačtyřicetiletý bývalý zaměstnanec. Celkovou škodu po požáru skladu hořlavin podnik vyčíslil na víc než 180 milionů korun. 
Obžalovaný od začátku vyšetřování prakticky nevypovídal. Dnes u soudu několik vět řekl, jeho údajný čin to ale nijak neospravedlňovalo. Projevil lítost nad tím, co se stalo.

Muž, obžalovaný z obecného ohrožení v případu požáru v Severochemě, u libereckého soudu

Při kradení požárně nebezpečných tekutin zapříčinil požár, v důsledku kterého následně vznikla škoda přesahující sto milionů korun.
Věra Němcová, státní zástupkyně

Podle státní zástupkyně Věry Němcové požár vznikl, když se obžalovaný snažil v rozporu s předpisy přečerpat ředidla do několika plechových kanystrů. Ředidlo se podle žalobkyně chystal ukrást. Teď mu kromě až osmiletého vězení hrozí také náhrada škody, kterou podnik vyčíslil na víc než sto osmdesát milionů korun. Cena zcizených kapalin přitom nedosahovala ani pěti tisíc.

U soudu vypovídal také kolega obžalovaného. Ten uvedl, že podezření na to, že muž ve firmě krade, měl už delší dobu. V den požáru, zhruba kolem desáté dopoledne, objevil trojici devítilitrových kanystrů s tekutinou, které si vyfotil, část obsahu odlil a zbytek smíchal s neurčenou chemikálií. Okolo poledne si všiml, že mezi hlavními zásobníky kapalin jsou další kanystry; než ale došel do kanceláře, uslyšel zanadávání a pak už jen viděl, jak celý sklad začal hořet.

Při samotném požáru byl obžalovaný muž lehce popálený. Po incidentu se s ním nejprve jednalo jako s obětí. Když ale vyšetřovatelé zjistili, že měl oblečení nasáklé hořlavinou, podívali se na kamerové záznamy a vyšetřili, jak vlastně k zahoření došlo. Co přesně požár způsobilo zatím zůstává nejasné. Hasiči mluví o elektrostatickém výboji; podle bezpečnostního technika Severochemy Jiřího Mečíře jde ale jen o poslední ze sedmi jinak vyloučených variant; před požárem se totiž větší množství hořlaviny nejspíš vylilo na zem.

Státní zástupkyně Věra Němcová v rozhovoru s naším redaktorem k případu uvedla: "V době vzniku požáru bylo velmi teplé počasí. My jsme během vyšetřování zkoumali více možností iniciace požáru. Jednou z možností je statický náboj z oblečení. Pan obžalovaný podle znaleckého posudku nesplňoval oblečení, které by měl mít. V montérkách měl pásek, který nebyl antistatický a měl krátký rukáv."

Soudní jednání bude pokračovat osmého ledna.

Spustit audio