Při kontrolách zmrzliny uložili hygienici v Libereckém kraji pokuty za 38 000 Kč

27. srpen 2019 08:50

Krajští hygienici od začátku sezóny uložili prodejcům zmrzliny celkem deset pokut. V šesti případech jim podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová nařídili, aby přístroj na výrobu zmrzliny nechali vyčistit.

Čtěte také

Z 31 odebraných vzorků bylo deset nevyhovujících, na výsledek jednoho šetření se v současné době čeká. Informovala o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Ve všech nevyhovujících vzorcích laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterie Enterobacteriaceae, která se objevuje v případech, kdy prodejce nedodržuje předepsaná hygienická pravidla. 

„Tím je myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv,“ uvedla ředitelka krajského odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Ivana Kučerová. Tyto bakterie podle ní většinou nezpůsobují akutní onemocnění, nelze je však zcela přehlížet. K vyvolání onemocnění potřebují vhodné podmínky a při jeho vzniku rozhoduje řada faktorů. 

Podle hygieničky Ivany Kučerové ke kontaminaci dochází při nedostatečné sanitaci zmrzlinového stroje, pracovních ploch osobní hygieně pracovníka. V žádném z vyšetřovaných vzorků se ale nezjistila přítomnost patogenních organismů, jako například salmonely, která by mohla mít za následek závažné ohrožení zdraví.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio