Prezidentské volby – už dnes a zítra

12. leden 2018

Volební místnosti pro první kolo prezidentské volby se otevřou dnes 12. ledna ve čtrnáct hodin. Volit budeme moci až do deseti hodin večer, v sobotu 13. ledna od osmi do dvou hodin odpoledne.

Voliči do obálky musí vložit pouze jeden lístek, ten následně hodí do urny. Bez obálky je hlas neplatný. U volby samotné je povinnost prokázat se dokladem totožnosti, tedy občanským průkazem nebo cestovním pasem. Rozhodnout se může teoreticky už v prvním kole, za jakých podmínek se koná druhé kolo, připomíná za libereckou pobočku Českého statistického úřadu Dagmar Dvořáková: „Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu z celkového počtu platných hlasů oprávněných voličů, uskuteční se i druhé kolo. Tam postupují dva kandidáti, kteří v prvním kole obdrželi nejvíc odevzdaných platných hlasů.“

Prezidentské volby před 5 lety

Volební účast dosáhla v Libereckém kraji před pěti lety v prvním kole necelých 60 procent, při druhém kole byla nepatrně nižší, 56 a půl procenta voličů. „Mezi obcemi našeho kraje byl největší zájem o volby v obci Loužnice v okrese Jablonec nad Nisou, k volbám tam přišlo 87,2 procent voličů. Na druhé straně v obci Ralsko v okrese Česká Lípa volební účast dosáhla necelých 40 procent,“ komentuje Dvořáková.

Podrobnosti o prezidentských volbách, rozhovory s kandidáty nebo tipovat výsledky voleb a soutěžit o ceny můžete na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autor: jch | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související