Prezidentská chata v Jizerských horách se po rekonstrukci těší zájmu turistů

9. srpen 2014

Na vyhlídce nad jizerskohorským Bedřichovem stojí Prezidentská chata už víc než 80 let. Je na křižovatce cyklistických a pěších tras a nedávno se zbavila socialistického sololitu a umakartu. V podobě, jakou měla v první polovině minulého století, kdy ji nechal postavit dělnický spolek, začala znovu lákat turisty. Tráví v ní buď celou dovolenou anebo se tam během výletu staví na jídlo.

„Máme rádi borůvkové knedlíky, svíčkovou, studenou krupicovou kaši nebo smažené žampiony,“ prozrazuje paní Alena z Jablonce. Spolu s vnučkami chodí do lesů nedaleko Prezidentské na houby a na borůvky.

Když je hluboké lesy unaví, rádi se posadí na terase chaty nad Bedřichovem, dívají se na pasoucí se koně a užívají si u plných talířů klidu uprostřed přírody.

Nájemce Prezidentské Petr Šmaus se obával roku, kdy byla chata zavřená. Turisté se ale vrátili. Bylo to asi také proto, že v opravené chatě zůstal starý duch.

Původní atmosféru připomínají i staré fotografie. Jedna z nich je z konce 20. let, kdy se spolek Přátel přírody rozhodl legendární chatu postavit. Na fotografii je tehdy velice známý horolezec Rudolf Thán, který dal na její výstavbu své naspořené peníze.

„Na té fotografii je s matadorem a výborným prvorepublikovým horolezcem panem Kaufkou, který má za sebou spoustu prvovýstupů v okolí Liberce,“ ukazuje Šmaus.

Leccos z historie připomínají i noviny z první republiky nebo z války, kdy se na Prezidentské chatě rekreovaly děti z Třetí říše. Našly se i pohlednice, které zase české děti zapomněly v 60. letech odeslat svým rodičům.

Důchodce Jiří se tomu nediví. Okolní příroda a výlety prý lidi zaměstnají natolik, že nemají na nic jiného čas. „Já rád chodím okolo Královky, na Jizerku nebo Kristiánov. Po svých, na kolech, jak to jde,“ říká.

Adélka s Magdalénou si prázdniny na Prezidentské chatě užívají. „Stihly jsme chodit na kurz vaření. Vařily jsme ovocné knedlíky, potom marmeládu. Je těžké knedlíky zabalit, aby z toho nevytekly borůvky a nebylo z toho 25 knedlíků obarvených na modro,“ vysvětluje Magdaléna.

Dívka má za sebou také adrenalinový výlet do lanového centra na Malé Skále. Vydat se dá ale i do nedalekého Janova na bobovou dráhu nebo na kolečkových bruslích na dobrodružné sjezdy kolem přehrady Souš.

Spustit audio