Převzetí frýdlantské nemocnice krajskou nemocnicí je ohroženo kvůli soudnímu sporu

Liberecká nemocnice už za frýdlantskou nemocnici zaplatila, její převzetí k 1. červenci zřejmě nebude možné kvůli probíhajícímu soudnímu sporu bývalých majitelů s firmou EUC, která teď nemocnici vlastní.

Podle generálního ředitele liberecké nemocnice Richarda Lukáše podali bývalí majitelé frýdlantské nemocnice žádost o předběžné opatření a tím převzetí zablokovali. 

„Pokud my tam nevstoupíme, tak to zdravotnictví ve Frýdlantě velmi pravděpodobně definitivně skončí. Prvního července je poslední šance na to, abychom tam cosi přenesli od nás, jako know how a tak dále. A při naší ekonomické stabilitě jim pomohli,“ uvedl Richard Lukáš. Nemocnice Frýdlant je klíčová zajištění zdravotnické péče pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku.

„Část bývalých majitelů se tímto snaží získat osobní finanční prospěch. Spor mezi částí bývalých majitelů a EUC trvá od roku 2015 a nijak nesouvisí s dohodnutým prodejem nemocnice. Podáním návrhu na předběžné opatření si část bývalých majitelů bere jako rukojmí pacienty frýdlantského výběžku a ohrožuje poskytování zdravotní péče v tomto regionu. Nevíme, zda si část bývalých majitelů uvědomuje, že vydáním předběžného opatření může způsobit škody ve výši mnoha desítek milionů korun, za které ponese plnou odpovědnost," řekl ředitel frýdlantské nemocnice Jiří Madar. 

Návrhem na předběžné opatření pokračuje spor šesti z deseti bývalých vlastníků, ve hře je přitom i neplatnost původních smluv. Liberecký kraj na to nedávno upozornil jejich právní zástupce. Podle Lukáše je to vydírání. „My jsme se o tom dozvěděli včera a jsme v šoku. My jsme v tom nevinně. Není to proti nám, ale proti EUC," řekl Lukáš. Liberecká nemocnice podle něj pokračuje v přebírání frýdlantské nemocnice.

Firma EUC zaplatila podle informací z obchodního rejstříku každému z deseti spoluvlastníků Nemocnice Frýdlant s.r.o. po milionu korun - dohromady deset milionů. Areál nemocnice jí nepatří, pronajímá si ho od města. Nemocnice od roku 2013 kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti operovaných pacientů. Příčiny nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje.

Liberecký kraj o převzetí nemocnice vyjednává tři roky. Pro Liberecký kraj je podle Půty prioritou zajistit pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku zdravotní péči. Krajská nemocnice Liberec zaplatila EUC 8,64 milionu korun, což odpovídá zůstatkové ceně vybavení. Bývalý vlastník bude navíc až do roku 2030 provozovat ve Frýdlantu nemocniční lékárnu, obě strany se také dohodly na spolupráci v jednodenní chirurgii a laboratorní diagnostice.

 

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související