Přes Ještěd už neprojedete. Jinudy musí auta i autobusy

20. červenec 2020 08:21

V pondělí 20. července zavírají silničáři cestu z libereckého Horního Hanychova k Ještědu. Po dobu oprav musí řidiči jezdit po objížďkách a platí i jiné autobusové jízdní řády.

Objízdné trasy pro řidiče, kteří chtějí vyjet na Ještěd, vedou přes Hodkovice nad Mohelkou a Český Dub. A až do prosince platí také nové jízdní řády na několika autobusových linkách. Dopravní experti upravili jízdní řády na pěti linkách.

Schema výluky

Linka, která vede z Liberce přes Světlou pod Ještědem do Českého Dubu, bude trochu otočená a nejdříve pojede z Liberce přes Hodkovice do Českého Dubu a až poté do Světlé.
Druhá linka z Liberce přes Křižany do Žibřidic vede přes Rynoltice.
Změny jsou i na spojích přes Osečnou do Stráže pod Ralskem. Z technologických důvodů jsou menší úpravy také na trase z Liberce přes Hodkovice do Českého Dubu a z Českého Dubu přes Zdislavu do Stráže pod Ralskem. Podle dopravního technologa firmy Korid LK, která se stará o krajskou dopravu, Jana Roženského, bylo sestavení nových jízdních řádů poměrně náročné.

Kdo na úpravě podle něj takzvaně „vydělá“, je obec Český Dub. Do něj dosud jezdily dvě základní linky, přes Hodkovice a přes Světlou pod Ještědem. Během uzavírky přes něj jezdí ještě autobus, který míří dál do Osečné a do Stráže pod Ralskem.

Další změny jízdních řádů

Čtěte také

Autobusy jezdí ve všední dny ve špičce každou hodinu, mimo dopravní špičku zhruba jednou za dvě hodiny. Spoj z Liberce na Stráž pod Ralskem jezdí jednou za dvě hodiny také o víkendu. Právě této linky se týká ještě jedna změna; původně na ní jezdil v letních měsících třikrát denně autobus s vlekem na přepravu jízdních kol. Během uzavírky to ale není možné, a to i proto, že není vhodné vozit vlek po dálnici.

Tím, že příprava byla hektická, je dost pravděpodobné, že se jízdní řády ještě budou v průběhu uzavírky upravovat. Změny nastanou zřejmě před začátkem školního roku. Výlukové jízdní řády budou zatím platit do prosince, veškeré podrobnosti cestující najdou na webových stránkách dopravce.

autor: sas
Spustit audio

Související