Přes 1 000 lidí v kraji nemá platný řidičák. Expresní vyřízení přijde na pětistovku

Za propadlý řidičský průkaz hrozí při silniční kontrole pokuta. Tento měsíc přitom skončila platnost více než tisícovky průkazů řidičů z Libereckého kraje.

Statistiky ministerstva dopravy uvádějí, že v Libereckém kraji je 1261 s neplatným řidičákem. Na podzim ale jen v našem kraji platnost skončí více než deseti tisícům průkazů. Nejvíc by si jich měli majitelé vyměnit v říjnu a listopadu. Průkazy si přitom můžeme vyměnit už 3 měsíce před skončením platnosti. Tu najdeme přímo na dokladu. Většině řidičů, kteří si musí průkazy měnit, je přitom nad 61 let. To není případ jen Libereckého kraje, ale většiny českých regionů.

Vyřízení v obvyklé lhůtě 30 dnů je zdarma

Pokud lidé nestihnou řidičský průkaz vyměnit za platný, a zastaví-li je silniční kontrola, vystavují se riziku pokuty za řízení bez platného dokladu. Pokuta na místě se může vyšplhat až na dva tisíce korun. Když přineseme na úřad prošlý řidičák a chceme ho vyměnit, pokutu nedostaneme. Pokud řidiči potřebují nový průkaz v obvyklé lhůtě do 30 dnů – je to zdarma. K vyřízení žádosti o nový průkaz je potřeba následující, popisuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold: „Přinést s sebou doklad totožnosti a jedno průkazové foto, vyplní se jenom formulář.“

Žadatelé, kteří chtějí vyměnit doklad expresně, zaplatí 500 korun. Podle statistik ministerstva končí jen v Libereckém kraji postupně platnost skoro 19 tisíc řidičských průkazů. V České republice by si ho letos mělo vyměnit celkově 800 tisíc lidí.

autor: jch
Spustit audio