Premiér Babiš to považuje za neuvěřitelné. Dálnice R49 má základní kámen, za deset let se stavět nezačalo

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) převzal v Pravčicích na Kroměřížsku petici na podporu výstavby dálnic D49 a D55 ve Zlínském kraji. Petici podepsalo na 15 tisíc lidí.

Vláda v demisi dnes jedná na Zlínsku a právě dálnice jsou jedním z důležitým bodů jednání.

Zatímco dostavba dálnice D55, která povede směrem na Uherské Hradiště, by měla u Otrokovic začít už letos, v případě prvního úseku D49 mezi Hulínem a Fryštákem zahájení stavby léta vázne.

Vznik dálnice, která má dále vést na Valašsko, dlouhodobě brzdí ekologové, především spolek Egeria. Vadí jim, že má dálnice vést místy s výskytem vzácných živočichů.

Základní kámen dálnice R49 byl slavnostně poklepán už před deseti lety. Že se stále nezačalo stavět, označil Babiš za neuvěřitelné. Opakované žaloby, kvůli kterým se vznik dálnice neustále odkládá, považuje za šikanu.

Začne se letos stavět obchvat Otrokovic za miliardu? Přípravy brzdí spor o malý pozemek

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Zlínští krajští silničáři nachystali na letošní rok čtyřiadvacet dopravních investic. Připravuje se stavba několik let odkládaného otrokovického obchvatu.

"Stav je neměnný, protože stále nerozhodl Krajský soud v Brně o platnosti, nebo neplatnosti výjimky ze zvláště chráněných druhů živočichů, kterých se tady vyskytuje 17. Od dubna loňského roku se to předběžným opatřením zaparkovalo u krajského soudu a čekáme, až rozhodne, abychom se mohli někam posunout," řekl šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

Kladné rozhodnutí soudu je podle něj podmínkou, aby mohlo být dokončeno stavební řízení na hlavní, téměř 17 kilometrů dlouhou trasu dálnice mezi Hulínem a Fryštákem.

Oba úseky dálnic patří pro ministerstvo dopravy mezi prioritní dopravní stavby. Od ministerstva životního prostředí už dostaly souhlasné stanovisko k vlivu na životní prostředí.

Trasa R49
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související