Předvánoční stres? Všechno je ve vaší hlavě, vzkazuje ženám psycholog

9. prosinec 2016
Koktejl

S první zapálenou svíčkou na adventním věnci se některých hospodyněk zmocňuje neklid, jak to všechno stihnou. Umýt okna, napéct alespoň deset druhů cukroví, sehnat dárky a stihnout vánoční besídky dětí. Všechno je jen v našich hlavách, dámy, alespoň podle psychologa Otakara Patočky.

„Některé ženy se stávají obětí nějakého vlastního plánu, a možná i předsevzetí, které si daly v loňském roce,“ konstatuje psycholog Otakar Patočka a pokračuje: „Přitom všechno je to v hlavě. To znamená, jaká mají očekávání, přání, představy. A jak si to naplánují, záleží jen a jen na nich.“

Otakar Patočka poukazuje i na určitý nešvar typu ‚aby lidé neřekli‘. „Tady platí jednoznačně, co si myslím já, a nikoliv, co si myslí jiní,“ dodává psycholog. Podle jeho slov by si hospodyňky měly uvědomit, kolik času a pozornosti věnují tomu, aby je někdo nepomluvil.

Nezapomeňte pochválit i hlavu rodiny!

I přesto, že dospějeme k rozumnému řešení a vypustíme z hlavy nemytá okna, a vánoční cukroví zredukujeme na tři druhy, přesto by se na vánoční přípravě měla podílet celá rodina.

Podle psychologa Otakara Patočky by se měli za pomoc chválit nejenom děti, ale i hlava rodiny. „Někteří se drží starých přístupů ve stylu ‚mně do Vánoc nic není, to obstarává manželka‘. Ovšem řada moderně smýšlejících mužů pochopila, že nemohou všechno nechat na partnerce,“ říká psycholog a dodává: „V tom případě bych měl pro ženy radu. Za všechno, co je možné, své muže pochvalte, což je stejné jako při výchově malých dětí.“

Poslechněte si záznam celého rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s psychologem Otakarem Patočkou a předvánoční čas si spíše užívejte, než přežívejte. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Liberec!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio