Předvánoční nákupy u sousedů: V Německu kvalitnější zboží, v Polsku nižší ceny potravin

6. prosinec 2021

Blížící se svátky s sebou nesou i velké vánoční nákupy. Řada lidí ze severu Čech za nimi míří i do příhraničních německých nebo polských měst. Jaké tam platí podmínky a o jaké zboží tam mají Češi zájem, se vydal zjistit redaktor Michal Jemelka.

Čtěte také

Chystáte se na předvánoční nákupy? Řada lidí z příhraničních měst na severu Čech si kvůli nim v posledních letech oblíbila cesty do nákupních center v německém Sasku nebo v Polsku. Láká je tam jiný sortiment a v případě některého zboží také nižší ceny. Jaká platí v tamních obchodech protikoronavirová pravidla, a co konkrétně tam české zákazníky láká?

Redaktor Michal Jemelka vyjel nejprve do saské Žitavy, kde mu čeští návštěvníci potvrdili, že tam jezdí za kvalitnějšími výrobky srovnatelných cen, levnější drogerií a širším sortimentem některých potravin.

Oproti obchodnímu centru v Liberci je podle našeho redaktora v Sasku dražší například vánoční čokoládové zboží, nebo některý sváteční alkohol. Levněji je tam naopak možné pořídit například dětské hračky.

Ze Žitavy jel náš redaktor na nákup také do polské Bogatyně. V porovnání s Českem jsou tam levnější potraviny. Například dětský adventní kalendář by vyšel v přepočtu zhruba na polovinu.

Omezení cest za nákupy zatím v příhraničí neplatí. Poslechněte si názory nakupujících v reportáži.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související