Předpověď počasí dělá radost pěstitelům ovoce. Díky příznivé zimě a jaru se těší na vydařenou sezónu

13. květen 2021 09:51

Sadaři si po několika letech, kdy jim budoucí úrodu poškodilo sucho nebo jarní mrazy, letos slibují povedený rok. Počasí jim přeje a ani na tradiční květnové zmrzlé muže - Pankráce, Serváce a Bonifáce - už teploty pod nulu klesat nebudou. A jaká že tedy byla ta letošní zima z pohledu ovocnářů? 

Čtěte také

„Krásná zima byla. Kdybychom ji měli hodnotit, tak pro ovocnáře byla příznivá," říká sadař Miloslav Kučera, který v Lužanech hospodaří na víc než třiceti hektarech.

To, že se příroda s oteplením ve srovnání s uplynulými roky trochu zpozdila a vrátila se do normálu, sadaři přivítali.
„Méně se stříká a ošetřuje, je kratší vegetační období, jablka to zvládnou. A je podstatně nižší riziko jarních mrazů. S pozdním nástupem jara se cítíme bezpečněji."

Sadaři měli kvůli pozdějšímu startu vegetačního období jednodušší řez stromů a na postřicích ušetřili i několik tisíc korun na každém hektaru.

Ani den bez jablka, to je heslo Martina Ludvíka

Klíčové pro sezónu je ale počasí a jak potvrzuje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík, to letošní opravdu z pohledu sadařů vyšlo.
„Já si myslím, že určitě letošní rok ve smyslu poškození jarními mrazy bude patřit mezi ty lepší roky, když k velkým škodám skutečně nedošlo. Ale by to především způsobeno tím, že jsme měli takovou tu typickou zimu a poměrně hodně studené jaro."

„Stromy byly zpožděné v rašení a tím pádem i v květu. U peckovin je to o tři týdny a u jádrovin je to zhruba o dva týdny. A díky tomu stromy dobře snášely mrazy, které nastaly v průběhu dubna."

Čtěte také

Ztráty počítají pěstitelé meruněk na jižní Moravě, ale jinak by měla být úroda v České republice solidní. Podle předpovědi a výhledu meteorologů už by mrznout nemělo a ovocnáři tak vyhlížejí nadprůměrnou sezónu.

„Po těch dvou předchozích hubených letech už by bylo načase. Podle současní situace už by to mělo záviset jen na kondici stromů. Třeba u nás, když nám to zmrzlo dvakrát za sebou, tak máme stromy v opravdu dobré kondici a předpoklad dobré sklizně je veliký," těší se Miloslav Kučera.

Odhad úrody bude podle Ovocnářské unie k dispozici na konci června, kdy bude možné už také odhadnout některé podzimní ceny.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související