Před školáky z Libereckého kraje je prázdninový týden. Kam s nimi?

25. leden 2020 08:53

Po stopách slavných vědců se můžou vypravit děti z prvního stupně základních škol během pololetních jarních prázdnin od 9. do 13. března v libereckém zábavním a vzdělávacím centru iQLandia.

„Od února startuje v laboratořích speciální program pro všechny dobrodruhy Přežití v přírodě, který jistě ocení nejen lyžaři,“ zmínila novinku mluvčí centra Marie Švandová. Zároveň se podle ní od 31. ledna do 13. března prodlouží otevírací doba. IQLandia i sousední iQPark určený mladším dětem do osmi let budou otevřeny denně od 9 do 19 hodin.

iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli.

O pololetních a jarních prázdninách míří tisíce návštěvníků hlavně do lyžařských areálů v Jizerských horách a západních Krkonoších. Poprvé bude letos kraj v rámci svého projektu Crystal Valley (Křišťálové údolí) lákat prázdninové návštěvníky do tepla skláren.

Je možné navštívit krkonošské sklárny v Harrachově a Poniklé, ale například i výrobu perliček v závodě Preciosa-Ornela v Desné v Jizerských horách nebo skleněné bižuterie v Pěnčíně.

Otevřené bude i muzeum a kreativní dílny v továrně na výrobu dřevěných hraček Detoa v Albrechticích v Jizerských horách.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související