Před očkováním proti covidu si nechte změřit protilátky, radí profesorka Bílková

10. červen 2021

Profesorka Zuzana Bílková z Univerzity Pardubice je propagátorkou očkování. Opatrná by ale byla u těhotných žen a lidí, kteří mají proti nemoci vlastní protilátky.

Podle ní je člověk s vysokými protilátkami po prodělané nemoci Covid-19 úplně stejně chráněný, jako člověk oočkovaný.

„Jsem propagátorkou očkování, které celkově funguje jako ochrana lidstva proti různým nebezpečným chorobám. Co se týká covidu, sama jsem oočkovaná a samozřejmě jsme sledovali s kolegy, jak bude naše tělo reagovat. Zhruba po sedmi dnech po druhé dávce jsme měli velmi vysoké protilátky, takže potvrzuji, že vakcína funguje perfektně,“ konstatuje imunoložka Bílková.

Očkování ano, pokud chybí protilátky

Podle profesorky Bílkové není žádoucí nechat se očkovat hned po prodělané nemoci Covid-19.

Čtěte také

„Organismus si infekci pamatuje a je schopen se sám účinně bránit. V okamžiku, kdy naočkujete člověka, který má imunitu aktivní, může mít prudkou reakci, zvláště po druhé dávce. Projevilo se to například u zdravotníků, kteří se nechali naočkovat a přitom nemoc prodělali,“ říká Zuzana Bílková.

Proto doporučuje každému nechat si změřit množství protilátek. Pokud jich je dostatek, není ještě čas na očkování. Imunoložka také vítá to, že by plánované covid pasy, množství protilátek zohledňovaly. Podle ní je nesmysl, aby se lidé s vysokými protilátkami nechali očkovat jen kvůli tomu, aby mohli odletět na dovolenou.

U těhotných žen s očkováním opatrně

V době těhotenství není podle imunoložky Bílkové očkování ideální volbou.

Imunoložka Zuzana Bílková

„V těhotenství bych byla velmi opatrná. Určitě nedoporučuju očkovat v prvním a třetím trimestru. V prvním trimestru se vytváří komunikace mezi plodem a imunitním systémem matky. Mohlo by dojít k tomu, že imunita matky začne vnímat po očkování plod jako nepřítele, a z těla ho vypudí.

Ve třetím trimestru se už tělo chystá na porod, po druhé dávce očkování by mohla nastat prudší reakce, a to není pro matku ani pro plod dobré,“ myslí si imunoložka.

Zdokonalené testy z Chemicko technologické fakulty

Vědci z Univerzity Pardubice během pandemie nezaháleli. Vymysleli společně s vývojáři z české firmy IQ Structures čip, který dokáže nákazu odhalit díky speciálnímu povrchu velmi brzy. Tyto testy jsou univerzální, mohou zkoumat viry i bakterie a jejich vývoj jde teď do závěrečné fáze a míří na trh. Více si o tom můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.