Před 33 lety se v Ostravě poprvé demonstrovalo proti tehdejšímu zásahu na demonstraci v Praze

20. listopad 2022 07:50

Tento týden si připomínáme výročí událostí spojených se 17. listopadem 1939 a 1989. Reakce na potlačení studentské demonstrace v Praze se tehdy rychle rozšířily po celé republice. V Ostravě se ale projevily později. První protestní shromáždění v centru krajského města zaznamenali kronikáři 20. listopadu. Tedy přesně před 33 lety.

„Pracovníci kolektivu směny A koksovny Vítězný únor. Stojíme na straně studentů a souhlasíme se všemi body jejich prohlášení,“ pronesl jeden z vystupujících na největší ostravské demonstraci 25. listopadu 1989. Pět dnů po prvním zatím ještě neorganizovaném setkání nespokojených. I když se hned po 17. listopadu scházeli herci, novináři nebo disidenti, i venku ve skupinách, masové akce s tisícovkami lidí si musely ještě počkat.

Do listopadových událostí před 33 lety se Ostrava zapsala i jednou zvláštností – 29. listopadu 1989, tedy dva dny po generální stávce, se sešly stovky lidí na protidemonstraci svolené městským výborem komunistické strany. K vidění byla hesla jako sláva ÚV KSČ, Vraťte se hrát směrem k hercům a podobně. Byl to tehdy nejhlasitější odpor vůči změnám v režimu v zemi, paradoxně v době, kdy KSČ už ztratila moc.

„Existovala obrovská setrvačnost. Oni ti funkcionáři neměli příkazy, z Prahy už nechodily. Třeba ještě 30. listopadu projednávalo předsednictvo Městského výboru KSČ výcvikový rok Lidových milicí na rok 1990,“ řekl nám už dříve ostravský historik Martin Juřica.

V Ostravě nebylo snadné dostat se s letáky a informacemi o dění v Praze do průmyslových závodů. Hlas dělníků a jejich podpora byly přitom klíčové. Postupně se přidávali i sportovci.

K datu 30. listopadu se k Občanskému fóru přihlásilo už 56 podniků a přibývala další místní Občanská fóra. Třeba v Paskově, Fulneku nebo Frýdku-Místku. K 6. prosinci už jich bylo v celém kraji 332.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související