Před 150 lety zemřel baron Liebieg, zakladatel dnes už zaniklé liberecké Textilany

15. červenec 2020 09:17

Narodil se 7. června 1802 ve východočeském Broumově v rodině soukenického mistra. Začínal jako soukenický tovaryš. V Liberci se usadil v roce 1818 a otevřel si tam malý krámek s plátěným zbožím.

Čtěte také

Podnikatel a zakladatel textilní továrny v Liberci, ze které později vznikla Textilana, Johann Liebieg zemřel v 68 letech před 150 lety, 16. července 1870 ve Smiřicích. Majetek tohoto nejvýznamnějšího libereckého podnikatele německé národnosti byl tehdy odhadován na 30 milionů zlatých. V 60. letech 19. století byl Liebig také poslancem Českého zemského sněmu a Říšské rady.

Bývalá Textilana v Liberci

Liebig se narodil 7. června 1802 ve východočeském Broumově v rodině soukenického mistra. Začínal jako soukenický tovaryš. V roce 1818 se usadil v Liberci, kde si otevřel malý krámek s plátěným zbožím. Postupem času přešel na tovární výrobu, vybudoval ve městě jednu z největších textilek v monarchii a stal se nejvýznamnějším textilním výrobcem v zemi. Zasloužil se také o napojení severočeské průmyslové oblasti na nově vznikající železniční síť. Za zásluhy o rozvoj Liberecka získal dědičný baronský titul. Vedle toho podnikal také v hornictví, vlastnil lomy, měděné doly a sklárnu v rumunském Varadíně.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související