Pražské jaro mohlo být jen záminka. Rusové u nás potřebovali ukrýt jaderné zbraně, říká Ladislav Lahoda

11. říjen 2018

Před 50 lety vpadli do Československa Rusové. A nepřijeli s prázdnou. Ladislav Lahoda, prezident Společnosti pro výzkum historického podzemí, po roce 1990 objevoval místa, ze kterých dodnes mrazí. 

„V roce 1991 se vyprávělo, co všechno Rusové ve vojenských bunkrech mají. Nás hlavně zajímaly bunkry. Proto jsme začali jezdit do vojenských prostorů a hledali ruské bunkry,“ vzpomíná Ladislav Lahoda v rozhovoru s Lucií Výbornou.

On a jeho kolegové tak objevili zcela nový svět. Představte si to sami: jste v Ralsku, necelých 50 kilometrů od Prahy – a kolem vás jen liduprázdná krajina. „Za dva dny jsme ušli 40 kilometrů a nepotkali jsme vůbec nikoho,“ popisuje.

Bunkrů prý nejprve mnoho nenašli. A není divu – Rusové je před svým odchodem často zasypávali a zamaskovávali. „Nacházeli jsme ale další zajímavé stavby, u kterých jsme vůbec netušili, k čemu slouží. A tak jsme je začali zkoumat.“

Jaderné zbraně v Československu

Jen málokdo to už dnes ví. Faktem ale je, že na československém území kdysi měly být uloženy jaderné zbraně. „Uvažovalo se o tom od roku 1962. V roce 1965 pak československá strana souhlasila s tím, že tu Rusům vybudujeme tři sklady, v nichž budou uloženy hlavice raket,“ říká Ladislav Lahoda.

Někteří vojenští historici dnes dokonce připouštějí možnost, že pražské jaro bylo pro Rusy jen záminka. Potřebovali tu rozmístit jaderné zbraně a my jim v tom bránili.
Ladislav Lahoda

Sklady měly být vybudovány do roku 1968. Mělo to ovšem háček. Součástí všeho mělo být i rozmístění sovětských vojsk v Československu, tomu se ovšem českoslovenští komunisté usilovně bránili. „Někteří vojenští historici dnes dokonce připouštějí možnost, že pražské jaro bylo pro Rusy jen záminka. Potřebovali tu rozmístit jaderné zbraně a my jim v tom bránili.“

Co přesně v těchto nově vybudovaných skladech nakonec Rusové umístili, se dodnes přesně neví. Příslušné sovětské archívy se totiž ještě neotevřely.

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.